Boek
Nederlands
Verslag van een ontmoeting tussen de twee spirituele wereldleiders, waarbij ze van gedachten wisselden over alle obstakels in het leven die vreugde in de weg staan, en hoe daarmee om te gaan.
Titel
Het boek van vreugde
Auteur
Dalai Lama Desmond Tutu 1931-2021 Douglas Carlton Abrams
Vertaler
Linda Jansen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The book of joy
Uitgever
[Amsterdam]: HarperCollins, 2016
350 p. : ill.
ISBN
9789402718003 (hardback)

Besprekingen

Een weergave van een ontmoeting tussen bisschop Tutu en de Dalai Lama, ter gelegenheid van diens tachtigste verjaardag. Zij spreken een paar dagen lang met elkaar in India, in zijn verbanningsoord, over de vreugde. Hoe bewaar je de vreugde als de wereld lijdt, als je boos bent, verdrietig, eenzaam, jaloers, als je pijn hebt, ziek bent en nooit meer beter wordt? Hoe ontwikkel je die mentale weerbaarheid tegen alles wat de vreugde in de weg staat? Beide wereldleiders overschrijden de grenzen van religies als ze in diepe vriendschap, hartelijkheid, levenservaring en wijsheid hierover praten en vragen beantwoorden. Abrams (van joodse afkomst) doet levendig verslag van de ontmoeting, voegt (overbodig?) zijn eigen ervaringen en bevindingen van allerlei wetenschappers toe. Tot slot enkele praktische meditatieoefeningen. Een prettig leesbaar verslag van deze bijzondere ontmoeting, uitgesproken en geschreven voor een breed mondiaal publiek met of zonder religie. Een boek om langzaam te lezen e…Lees verder

Over Dalai Lama

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door cropped from photo by Luca Galuzzi (Lucag)

De dalai lama is de belangrijkste tulku, gereïncarneerde lama, van de gelug, een van de tradities binnen het Tibetaans boeddhisme.

De eerste persoon die tijdens zijn leven die benaming dalai lama kreeg was Sönam Gyatso (1543-1588). In de chronologische lijst van de successie geldt hij als de derde dalai lama. Zijn twee voorgangers als belangrijkste tulku van de gelug, Gendün Drub en Gendün Gyatso, ontvingen die benaming postuum.

Vanaf de vijfde dalai lama Ngawang Lobsang Gyatso (1617–1682) kunnen de dalai lama's beschouwd worden als de belangrijkste lama's van het Tibetaans boeddhisme. De vijfde dalai lama was samen met zijn dertiende ambtsgenoot Thubten Gyatso (1876–1933) de enige die bestuurlijke en politieke macht over Tibet heeft uitgeoefend. De zesde tot en met twaalfde dalai lama hebben niet of nauwelijks politieke of bestuurlijke invloed kunnen uitoefenen. Het grootste deel van de 18e en 19e eeuw werd het land bestuurd door Tibetaanse regenten, vanaf 172…Lees verder op Wikipedia