Boek
Nederlands

Het leven en de vreemde verrassende avonturen van Robinson Crusoe

Daniel Defoe (auteur), Henk Popken (vertaler), Wietske Van Berkel (redacteur)
Het verhaal van een schipbreukeling die zich achtentwintig jaar lang in leven hield op een onbewoond eiland voor de Zuidamerikaanse kust.
Titel
Het leven en de vreemde verrassende avonturen van Robinson Crusoe
Auteur
Daniel Defoe
Vertaler
Henk Popken
Redacteur
Wietske Van Berkel
Nawoord
Peter Bulthuis
Uniforme titel
Robinson Crusoe
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The life and strange surprising adventures of Robinson Crusoe of York, mariner
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Donker, 2003
286 p.
ISBN
90-6100-533-7 9789061005339 (paperback)

Besprekingen

Nieuwe Nederlandse vertaling van het wereldberoemde boek uit 1719 (de vorige, iets vrijere vertaling was van C. Buddingh' uit 1980*). Crusoe, zoon uit een middenklasse gezin, voorbestemd voor de advocatuur, loopt weg naar zee, vestigt zich als planter in Brazilië, en lijdt schipbreuk als hij op weg is naar Afrika om clandestien slaven te halen. Op dat eiland voor de Zuid-Amerikaanse kust zal hij 28 jaar blijven, de laatste jaren in gezelschap van Vrijdag, een jonge wilde die hij gered heeft uit de handen van zijn kannibalistische belagers. Terug in Engeland blijkt Crusoe rijk te zijn, omdat er goed op zijn plantage is gepast. Frisse, onverkorte vertaling die het oude boek weer uiterst leesbaar maakt. Met een kort informatief nawoord. Niet voor al te gemakzuchtige lezers, i.v.m. de vele scheepvaarttermen. Paperback; normale druk.

Over Daniel Defoe

Daniel Defoe (1660 - 24 april 1731), geboren als Daniel Foe, was een Engels schrijver, journalist en spion en wordt wel beschouwd als één der grondleggers, zo niet de grondlegger, van de Engelse roman. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken Robinson Crusoe (1719) en The Fortunes and Misfortunes of the Famous Moll Flanders (1722). Zijn oeuvre omvat meer dan 350 titels.

Biografie

Daniel Defoe werd geboren als Daniel Foe, waarschijnlijk in Stoke Newington nabij Londen. Later voegde hij zelf het mooiklinkende de tussen zijn naam. Defoe was een beroemd schrijver van politieke vlugschriften, journalistieke artikelen en romans.

Zijn ouders waren afgescheiden Presbyterianen. Hij kreeg onderwijs in de afgescheiden academie van Stoke Newington. Na het verlaten van de school ging hij in zaken, maar ging na een aantal jaren door onfortuinlijk handelen bankroet. Hij huwde in 1684 met Mary Tu…Lees verder op Wikipedia