Boek
Nederlands

De leunstoel van de SS-officier : het geheime leven van een nazi onthuld

Daniel Lee (auteur)
+1
De leunstoel van de SS-officier : het geheime leven van een nazi onthuld
×
De leunstoel van de SS-officier : het geheime leven van een nazi onthuld De leunstoel van de SS-officier : het geheime leven van een nazi onthuld

De leunstoel van de SS-officier : het geheime leven van een nazi onthuld

Levensgeschiedenis van een SS-officier en zijn familie, naar aanleiding van de toevallige vondst van persoonlijke documenten.
Titel
De leunstoel van de SS-officier : het geheime leven van een nazi onthuld
Auteur
Daniel Lee
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The SS officer's armchair
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, copyright 2020
319 p. : ill.
ISBN
9789000355556 (hardback)

Besprekingen

Bij het stofferen van een oude stoel duiken er documenten op van Robert Griesinger. Omdat de papieren duidelijk uit de periode stammen van Nazi-Duitsland, nodigt dit uit in een duik in het verleden van deze persoon. Na jarenlang onderzoek komt er een redelijk compleet beeld tot stand van deze 'gewone' SS-officier. Wat waren de beweegredenen van deze Robert en hoe reageert de familie als dit oorlogsverleden boven water komt? De schrijver is docent moderne geschiedenis. Hij heeft geschreven over de joodse bevolking tijdens de periode van Vincy-Frankrijk. Met dit boek laat hij zien welke mechanismen er toe leiden dat gewone mensen tot de gruwelijkste daden in staat zijn. Ook beschrijft hij helder het zwijgen en ontkennen van de Duitsers en hun bondgenoten. Dit werkt door tot in de derde generatie. Het boek dwingt respect af als het gaat om het volhardende speurwerk van de schrijver. Van Roberts prille jeugd tot zijn dood, het is een compleet beeld. Geïllustreerd met zwart-witfoto's va…Lees verder

Over Daniel Lee

Daniel Lee Chi Wo (Hongkong, 24 januari 1975), bijgenaamd Leechipop en Shimoshimo, is een Chinees triatleet uit Hongkong. Hij nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen, maar won hierbij geen medailles.

Hij doet triatlons sinds 1996.

Lee deed in 2004 mee met de Olympische Spelen van Athene. Hij behaalde een 43e plaats in een tijd van 2:03.30,39. Vier jaar later op de Olympische Spelen van Peking werd hij wederom 43e, maar nu in een totaaltijd van 1:54.40,78.

In 2006 behaalde hij tijdens de Aziatische spelen een zilveren medaille.

Titels

  • Chinees kampioen triatlon: 1999-2003
  • Chinees jeugdkampioen triatlon: 1997

Palmares

triatlon

  • 2002: Chinees kampioenschap
  • 2003: 56e WK olympische afstand in Queenstown
  • 2003: Madras kampioenschap
  • 2004: 9e Aziatisch…Lees verder op Wikipedia