Strip
Nederlands

Robbedoes en Blue Gorgon

Dany (illustrator), Yann (scenarist)

Robbedoes en Blue Gorgon

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Robbedoes en Kwabbernoot raken verzeild in de strijd tussen een vrouwelijke ecoterroristische organisatie en een miljardair die vervuilende chemische meststoffen produceert. Ballonstrip in kleur. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Robbedoes en Blue Gorgon
Illustrator
Dany
Scenarist
Yann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Spirou et la Gorgone Bleu
Uitgever
Antwerpen: Dupuis, 2023
88 p. : ill.
ISBN
9789031441242 (paperback)

Besprekingen

Een spannende en actuele ‘Robbedoes’-strip over ecoterrorisme, oceaanvervuiling, greenwashing, media-ethiek en meer. Wanneer IJzerlijm een reportage maakt over een ecoterroristische groep, ontdekt ze dat hun activiteiten worden gefinancierd door de graaf van Rommelgem, de goede vriend van Robbedoes en Kwabbernoot. Het duo neemt het onderzoek over en raakt op een vliegdekschip verwikkeld in een hevige strijd tussen een miljardair die vervuilende chemische meststoffen produceert en een vrouwelijke organisatie die junkfood en oceaanvervuiling met originele middelen bestrijdt. Ballonstrip in matte, onverzadigde kleuren in de gedetailleerde, licht cartooneske stijl van de tekenaar van ‘Rode Oortjes’, waarbij vrouwenlichamen geseksualiseerd worden weergegeven en met enkele zeer stereotype weergaven van zwarte mensen. Vanaf ca. 13 jaar. ‘Robbedoes en Blue Gorgon’ is het eerste deel van een nieuwe serie.

Over Dany

Dany, echte naam Daniel Henrotin, (Marche-en-Famenne, 28 januari 1943) is een Belgisch striptekenaar.

Biografie

Dany begon als reclametekenaar. Na een ontmoeting met Mittéï werd hij zijn assistent en werkte mee aan Les Trois A, Indésirable Désiré en Rik Ringers waarvan hij de decors tekende.

In 1966, na zijn legerdienst, begon hij in de studio van Greg en werkte aan Quentin Gentil en Les As. Hij werd ook een trouwe medewerker van het tijdschrift Kuifje. In 1968 maakte hij op basis van een scenario van Greg zijn eerste en langstlopende stripreeks Roze Bottel.

In 1978 maakte hij samen met Jean Van Hamme Harlekijn, waarvan drie albums verschenen. Ook op scenario van Jean Van Hamme tekende Dany Een avontuur zonder helden, over de overlevenden van een vliegtuigcrash in de jungle.

Greg vertrouwde hem in 1979 Bernard Prince toe, nadat Hermann afgehaakt had. Hiervan maakte Dany twee albums, waarna hij zelf het …Lees verder op Wikipedia