Boek
Nederlands

Elke rimpel vertelt een verhaal

David Grossman (auteur), Ninamasina (illustrator), Hanna Breukers (vertaler)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Elke dinsdag haalt opa Yotam van de kleuterschool. Yotam vraagt opa hoe hij aan zijn rimpels komt. Door het ouder worden, maar ook door verdrietige dingen die zijn gebeurd, legt opa uit. Maar er is ook een blije rimpel! Prentenboek met kunstzinnige schilderingen in veelal blauwtinten en poe͏̈tische tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Grootouders, Oud zijn
Titel
Elke rimpel vertelt een verhaal
Auteur
David Grossman
Illustrator
Ninamasina
Vertaler
Hanna Breukers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
לדגדג את םבא
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2021
[40] p. : ill.
ISBN
9789059369962 (hardback)

Besprekingen

Elke dinsdag haalt opa Yotam van de kleuterschool. Dan stoppen ze bij een café, drinken wat en praten met elkaar: ‘Je hebt rimpels,’ zegt Yotam, want opa’s gezicht is bedekt met rimpels. Het lijken net rondspringende wezentjes, of de zee met vele golven. Yotam vraagt zich af hoe opa aan zijn rimpels komt. Door het ouder worden, maar ook door de dingen die gebeurd zijn, vrolijke dingen maar ook verdrietige, legt opa uit. Yotam begrijpt het, toen oma Dina ziek was kreeg opa er een rimpel bij. Maar er is ook een blije rimpel, legt opa uit. Die kwam toen Yotam werd geboren, opa weet het zeker. Zo praten opa en kleinzoon over de zaken die er toe doen in het leven. Rimpels betekenen verhalen die verteld moeten worden. Yotam zal ook rimpels krijgen als hij volwassen is, dat gaat vanzelf, het is de loop van het leven. De auteur schreef naast jeugdboeken en essays ook romans waarmee hij diverse literaire prijzen won. Een kort maar indringend verhaal voor opa’s en kleinzonen die van elkaar houd…Lees verder

Over David Grossman

David Grossman, Hebreeuws: דויד גרוסמן, (Jeruzalem 25 januari 1954) is een Israëlisch (Hebreeuws) schrijver van kinderboeken, romans en essays. Zijn A Horse Walks Into a Bar, vertaald door Jessica Cohen, werd in 2017 uitgeroepen tot Booker International Prize. In 2022 wint hij de Erasmusprijs voor zijn oevre.

Biografie

De moeder van Grossman werd geboren in het toen nog Mandaatgebied Palestina, vóór de stichting van de staat Israël in 1948. Zijn vader emigreerde in 1933 uit Polen. Grossman studeerde filosofie en theaterwetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Vervolgens werkte hij een tijdlang als radiocorrespondent voor de zender Kol Israël. Tussen 1970 en 1984 maakte hij een populaire kinderuitzending en schreef hij ook zijn eerste kinderboeken.

Grossman staat bekend als vredesactivist, is kritisch over de Israëlische strijd met de Palestijnen en riep in augustus 2006 samen met collega-schrijve…Lees verder op Wikipedia