Boek
Nederlands

Tussentijd : seinnyessit e gledyf ym penn mameu

David Jones (auteur), Erwin Mortier (inleider), Hans Kloos (vertaler)
De belevenissen aan het front van een soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog, in het bijzonder tijdens de slag bij de rivier de Somme.
Onderwerp
Wereldoorlog I
Titel
Tussentijd : seinnyessit e gledyf ym penn mameu
Auteur
David Jones 1895-1974
Inleider
Erwin Mortier
Vertaler
Hans Kloos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
In parenthesis
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
269 p.
ISBN
9789023497523 (paperback)

Besprekingen

Tussen haakjes: oorlog

Een vergeten meesterwerk dat met Joyce en Dante is vergeleken, is eindelijk vertaald. Tussentijd van David Jones (1937) is een apart geval in de literatuur over de Grote Oorlog.

Al van de eerste regel voel je dat je iets bijzonders in handen hebt. Tussentijd tilde de Engelse schrijver met Welshe roots David Jones (1895-1974) in 1937 meteen op het niveau van de grote modernisten Joyce, Pound en Eliot. Hij werd in 1985 in Westminster Abbey in Londen geëerd als een van dé War Poets en zijn werk is intussen al vergeleken met Homerus en Dante. Toch is dit oorlogsboek dat er geen wil zijn, een geheimtip gebleven. De Nederlandse vertaling is hoogst welkom, want hoewel Jones voor Tussentijd de toenmalig belangrijkste Britse literatuurprijs, de Hawthornden, kreeg, is hij in de vergetelheid geraakt. Modernisme is niet hedendaags meer.

In Tussentijd hoor je een overtuigende bezwerende stem die zich niet laat temmen. De soms bevreemdend geconstrueerde zinnen klinken als muziek. De taal is een mix van Bijbelse verhevenheid, de lyriek van oude mythen, Cockney, Shakespeare, militair jargon. Het perspectief wisselt sne…Lees verder

Knappe vertaling van oorlogsklassieker

FICTIE. Het is 7 juli 1916 en de Slag aan de Somme is in volle gang. Het 13de bataljon van de Royal Welsh Fuseliers stormt richting het bos van Mametz. Nog voordat ze er aankomen, is een derde van de militairen ten prooi gevallen aan Duitse kogels en granaten.

Een van de gewonden is soldaat David Jones (1895-1974). Het zal tot 1937 duren voor hij zijn ervaringen op literaire wijze verwerkt. Dat heeft alles te maken met de psychologische impact die de Eerste Wereldoorlog op hem heeft.

Als Jones' boek In Parenthesis uiteindelijk verschijnt, is de ontvangst juichend, maar het raakt nooit omarmd door het brede lezerspubliek. Sinds een paar jaar vindt er een rehabilitatieproces rond de schrijver plaats. De zojuist verschenen knappe Nederlandse vertaling van de lyrische roman, Tussentijd, is daarvan een verheugend voorbeeld.

Het zij toegegeven: Jones stelt hoge eisen aan zijn lezer, door uiteenlopende vertelwijzen en taalregisters die variëren van plat tot verheven en van nuchter tot delirisch. Nadat het boek is begonnen in de derde persoon, verspringt het perspectief naar de tweede (en later weer terug naar de derde), waarbij gaandeweg blijkt dat 'je' en 'hij' zowel kunnen verwijzen …Lees verder

Eerste Nederlandse vertaling van een in 1937 uitgegeven werk. Hierin geeft de uit Wales afkomstige auteur (1895-1974) zijn ervaringen aan het westfront weer tijdens wat genoemd wordt De Grote Oorlog. Na de verschijning ervan verkreeg het boek de prestigieuze Hawthorden Prize. De slachting rond de rivier de Somme in de zomer van 1916 vormde zowel de voornaamste inspiratiebron voor het boek als de kiem voor de mentale problemen die de auteur niet meer van zich af kon schudden. Het resultaat is een boek geworden dat soms meer geboetseerd, getekend of geschilderd lijkt dan geschreven. Jones spreekt echter in zijn werk geen oordeel uit, in tegenstelling tot andere 'War Poets'. Hij stelt slechts vragen, maar antwoorden komen er niet. Jones zag zijn boek als een boek over mens-zijn. Het boek wordt als een invloedrijk meesterwerk over de Eerste Wereldoorlog gezien. Jones beschrijft het leven aan het front vanuit wisselend perspectief.

Over David Jones

David Jones kan verwijzen naar:

 • David Jones (missionaris) (1796–1841), een Britse missionaris
 • David Jones (parlementslid voor Carmarthenshire) (1810-1869), een Brits politicus, parlementslid in het Verenigd Koninkrijk voor Carmarthenshire
 • David Hugh Jones (1934-2008), een Amerikaanse regisseur
 • David Lloyd Jones (1944), een Australisch botanicus
 • David Thomas (Davy) Jones (1945-2012), Engels zanger en acteur
 • David Bowie (geboortenaam David Robert Jones) (1947-2016), een Engels musicus
 • David Jones (golfer) (1947), een Noord-Ierse golfer
 • David Jones (darter) (1949-1995), een Welshe darter
 • David Jones (Welsh politicus) (1952), is een Welsh politicus voor de Conservative Party
 • David R Jones (1967), een Engels golfer
 • David Jones (schutter) (1977), een Australische sportschutter
 • David Jones (voetballer) (1984), een Engelse voetballer
 • David L. Jones (videobl…Lees verder op Wikipedia