Boek
Nederlands

Wij knippen de wind : notities van een overgrootmoeder

Deborah Campert (auteur)
+1
Wij knippen de wind : notities van een overgrootmoeder
×
Wij knippen de wind : notities van een overgrootmoeder Wij knippen de wind : notities van een overgrootmoeder

Wij knippen de wind : notities van een overgrootmoeder

Deborah Campert (auteur)
Bundeling van een selectie van notities uit haar 'overdagboek' waarin de auteur (1938) vertelt over haar belevenissen met haar achterkleindochter Vera.
Titel
Wij knippen de wind : notities van een overgrootmoeder
Auteur
Deborah Campert
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
92 p.
ISBN
9789403183305 (hardback)

Besprekingen

In het boekje ‘Wij knippen de wind’ heeft auteur Deborah Campert (1938) een aantal van haar ‘overdagboeknotities’ gebundeld. Het is een lief eerbetoon van een overgrootmoeder aan haar achterkleindochter Vera. De schrijver had een langdurige relatie met Remco Campert, met wie ze later ook trouwde. Met de notities brengt zij nog meer kleur in haar omgang met Vera. En natuurlijk komen dan ook de meer gevatte uitspraken van een kleuter naar voren: "Vera, inmiddels vijf, op kerstavond: 'Ik verheug me zo op de hemel'". Naast de ‘kinduitspraken’ bevat de bundel ook enkele ontroerende teksten, zoals de Engelstalige passage uit het dagboek van de moeder van de schrijver uit 1925. Vele overdenkingen zijn slechts enkele korte zinnen lang, maar natuurlijk vooral bedoeld om over na de denken. Het geheel leest als een gedichtenbundel met alleen prozaïsche teksten. Het boekje is prachtig uitgevoerd als een soort van ‘bewaarboekje’. Het werk zal vooral (over)grootouders aanspreken voor enkele uren va…Lees verder

Over Deborah Campert

Deborah Wolf (Kansas City, 1938) is kunstadviseur en publicist. Wolf was in de jaren zeventig van de 20e eeuw oprichter en eigenaar van verschillende kunstgaleries: galerie Pribaut en galerie Balans in Amsterdam. Van 1980 tot 2003 was zij adviseur voor de kunstcollectie van ABN AMRO bank (Stichting ABN AMRO Kunstverzameling), en tussen 1990 en 2009 adviseerde zij ook privé-verzamelaars.

Persoonlijk

Ze werd geboren als Deborah Spelman. Ze groeide op in een intellectueel gezin met met vier broers en zusters in Kansas City, Missouri. Ze is getrouwd geweest met schrijver en liedjesschrijver Eelco Wolf, wat de reden was om van Cincinnati, Ohio, te verhuizen naar Amsterdam. Wolf heeft met hem twee kinderen: een dochter en een zoon, die ze grotendeels alleen opvoedde.

In de jaren '60-'80 had ze vijftien jaar lang een relatie met dichter Remco Campert. Na het beëindigen van die relatie bleven ze altijd contact houden. In 1996 t…Lees verder op Wikipedia