Boek
Frans

Rien ne s'oppose à la nuit : roman

Rien ne s'oppose à la nuit : roman

In de reeks:
Door de zelfmoord van haar moeder krijgt een 40-jarige vrouw een heel andere kijk op haar familie.
Titel
Rien ne s'oppose à la nuit : roman
Auteur
Delphine De Vigan 1966-
Taal
Frans
Editie
1
Uitgever
Paris: Lattés, 2011
400 p.
ISBN
9782253164265

Andere talen:

Besprekingen

De ongeveer 40-jarige ik-figuur treft haar moeder dood aan. Het was zelfmoord en ze is verbijsterd. Haar moeder kwam uit een grote familie. De ik-figuur gaat vragen stellen aan haar ooms en tantes om de familiegeschiedenis te begrijpen en te verwerken in een boek. Er is heel wat gebeurd: dodelijke ongelukken, andere zelfmoorden, alcoholisme, echtscheiding, incest en seksueel misbruik van een logeetje. Haar moeder heeft haar hele leven gevochten tegen de trauma's uit haar jeugd, maar als ze kanker krijgt geeft ze de moed op. De ik-figuur die dacht uit een warme, hartelijke familie te komen, raakt gaandeweg al haar illusies kwijt. Ze moet haar ideeën herzien. Dat valt haar heel moeilijk en ze twijfelt sterk of ze het boek wel zal afmaken. Ondanks de uitgebreide beschrijvingen van gezellige maaltijden en familie-uitjes, is het een somber verhaal, maar maakt het goed duidelijk wat er in een gesloten gezin allemaal kan gebeuren. Normale druk.

Over Delphine De Vigan

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ji-Elle

Delphine de Vigan (Boulogne-Billancourt, 1 maart 1966) is een Frans romanschrijfster. De meeste van haar werken hebben een sterk autobiografisch karakter.

Leven en werk

De Vigan is moeder van een zoon en dochter, had een baan, en begon aanvankelijk met schrijven in de avonduren. In 2001 publiceerde ze onder het pseudoniem Louis Delvig haar eerste roman Jours sans faim, over haar eigen gevecht als negentienjarige tegen anorexia nervosa. Na de korte roman Les Jolis Garçons (2005), over drie vroegere liefdesavonturen, had ze succes met Un soir de décembre (2006), waarmee ze de Prix littéraire Saint-Valentin won. Haar grote doorbraak kwam met het later succesvol verfilmde No et moi (2007) over een hoogbegaafd dertienjarig meisje dat vriendschap sluit met een dakloze jonge vrouw. Voor dat laatste boek kreeg ze de Prix des libraires.

Na Les heures souterraines (2010), dat gen…Lees verder op Wikipedia