Boek
Nederlands

De loslippige sieraden

Denis Diderot (auteur)
+1
De loslippige sieraden
×
De loslippige sieraden De loslippige sieraden

De loslippige sieraden

In de reeks:
Een sultan beschikt over een magische ring die vrouwen haar intieme gedachten laat uitspreken via een minder gebruikelijke lichaamsopening.
Titel
De loslippige sieraden
Auteur
Denis Diderot
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les bijoux indiscrets
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2008
365 p.
ISBN
9789025363635

Besprekingen

De Nederlandse titel is een schitterende vondst van vertaalster Tatjana Daan: De loslippige sieraden, dat is beter, want concreter en dubbelzinniger dan Les bijoux indiscrets, de weinig zeggende titel van het origineel. De kracht van de Nederlandse titel wordt duidelijk als men weet dat het hier een libertaire, ja zelfs een pornografische roman betreft. De sieraden verwijzen naar het vrouwelijke geslacht, het boek is een bevrijde, sterk uitgesponnen variant van de recente vaginamonologen. Zodra er een wonderbaarlijke ring tussen de benen van een dame wordt gericht ? let wel: het gaat zogenaamd om een uit het Kongolees vertaalde roman ? klappen haar 'sieraden' uit de school over hun avonturen buitenshuis. En dat gebeurt in dit boek doorlopend. De schrijver houdt het voor de lezer die de tel is kwijtgeraakt, keurig bij, in hoofdstuk 54 zijn we getuige van de dertigste en laatste 'proef met de ring'.
Zo'n 'ondeugend' boek was ook in de 18e eeuw niets bijzonders, het stikte van de uitg…Lees verder
'Les bijoux indiscrets' (1748) werd geschreven in een periode waarin de Franse filosoof Diderot (1713-1784) met de 'Pensées philosophiques' zijn gedachten aan het ordenen was en met vertalingen uit het Engels aan de kost moest komen. Hij heeft dan nog een lange weg te gaan naar zijn literaire meesterwerken als 'Le neveu de Rameau' en 'Jacques le Fataliste'. Geïnspireerd door de licht erotische romans van tijdgenoot Crébillon fils beschrijft hij tegen een Duizend-en-een-nacht decor de dubbelzinnige situaties die voortvloeien uit de kracht van een magische ring die vrouwen haar intieme gedachten laat uitspreken via een minder gebruikelijke lichaamsopening: het 'síeraad' van de vrouw (een soort 'Vaginamonologen' dus). De ietwat dubieuze vondst wordt door Diderot moeiteloos en oeverloos geëxploiteerd en levert vele min of meer parodistische en onderhoudende avonturen op, waarin hij hypocrisie aan de kaak stelt en zich reeds warm loopt als de originele vrijdenker die hij later zal worden. …Lees verder

Over Denis Diderot

Denis Diderot (Langres, 5 oktober 1713 - Parijs, 31 juli 1784) was een Frans schrijver en filosoof, kunstcriticus en een prominente persoonlijkheid in de radicale Verlichting zoals Baruch Spinoza (1632-1677) en Pierre Bayle (1647-1706). Hij was tussen 1750 en 1776 met Jean le Rond d'Alembert redacteur van de Encyclopédie. Hij schreef ongeveer 6.000 van de 72.000 artikelen. In 1773 ondernam hij een journalistieke reis door Holland. Diderot was voor de vrijheid van meningsuiting en godsdienst en droeg bij aan de literatuur met zijn Jacques le Fataliste, een satirische roman waarmee hij de conventies over romans aan de kaak stelde en de vrije wil onderzocht.

Jeugd en jonge jaren

Denis Diderot werd geboren in Langres. Zijn vader – Didier Diderot – was een welgesteld smid, gespecialiseerd in het vervaardigen van messen en chirurgijninstrumenten. Didier was gehuwd met Angélique Vigneron en kreeg met ha…Lees verder op Wikipedia