Dvd
Duits

Die Welle

Dennis Gansel (regisseur), Todd Strasser (naar het werk van), Heiko Maile (componist)

Die Welle

Dennis Gansel (regisseur), Todd Strasser (naar het werk van), Heiko Maile (componist)
Als pedagogisch experiment wordt het ontstaan van een dictatuur nagebootst. Wat onschuldig begon was na enkele dagen niet meer te controleren
Onderwerp
Fascisme, Macht
Titel
Die Welle
Regisseur
Dennis Gansel
Naar het werk van
Todd Strasser
Componist
Heiko Maile
Acteur
Jürgen Vogel Frederick Lau Jennifer Ulrich Max Riemelt Christiane Paul
Taal
Duits
Uitgever
Paradiso, 2010
1 dvd-video
Oorspr. opname
2008
Speelduur
110 min.
Aantekening
Naar het boek The wave van Todd Strasser Taalkeuze: Duits Ondertiteling: Nederlands
EAN
5410504073441
mooov

Besprekingen

Duits politiek drama uit 2008 van Dennis Gansel, met Jürgen Vogel, Frederick Lau e.a. Gebaseerd op een waar gebeurd experiment en het korte verhaal van William Ron Jones en de teleplay The Wave uit 1981 van Johnny Dawkins en Ron Birnbach, die indertijd veel op middelbare scholen in de lessen maatschappijleer werd vertoond. Ook deze remake is daar zeer geschikt voor hoewel er wel enkele veranderingen in het script zijn aangebracht. Leraar Rainer Wenger start tijdens een studieweek met als onderwerp 'Staatsvormen' een project in zijn klas met de bedoeling een dictatuur voelbaar te maken. Wat vrij onschuldig begint met begrippen als groepsdruk en discipline ontwikkelt zich na enkele dagen in een serieuze beweging met als naam 'Die Welle' Tegenstanders van Die Welle worden vijanden en oude vriendschappen worden beëindigd, agressie en intimidatie worden heel gewoon. Conflicten stapelen zich op tot de situatie escaleert. Gerard Busch (VPRO GIDs nr.47, 2008) geeft 4 (van 5) sterren en zegt o…Lees verder

Over Dennis Gansel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Manfred Werner - Tsui

Dennis Gansel (Hannover, 4 oktober 1973) is een Duits scenarioschrijver en filmregisseur. Hij was onder meer regisseur van de films Napola – Elite für den Führer en Die Welle.

Filmografie

  • The Wrong Trip (1995)
  • Living Dead (1996)
  • Im Auftrag des Herren (1998)
  • Das Phantom (1999)
  • Mädchen, Mädchen (2001)
  • Napola – Elite für den Führer (2004)
  • Die Welle (2008)
  • Wir sind die Nacht (2010)
  • Die vierte Nacht (2012)
  • Mechanic: Resurrection (2016)

Prijzen

  • Adolf-Grimme-Preis voor Das Phantom (2001)
  • Deutscher Filmpreis voor beste niet-verfilmd scenario voor Napola – Elite für den Führer
  • Bayerischer Filmpreis voor Napola – Elite für den Führer (2005)

Exter…Lees verder op Wikipedia