Strip
Nederlands

De wilde wind

Derib (auteur)

De wilde wind

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
De wilde wind
Auteur
Derib
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le vent sauvage
Uitgever
Brussel: Le Lombard, 1984
48 p.: ill.
ISBN
90-6421-455-7

Besprekingen

Op zijn speurtocht naar zijn verdwenen indiaanse vrouw Chinook (Wilde Wind) en zijn kinderen ontmoet de trapper Buddy Longway een Hongaars echtpaar dat op weg naar Californië de route is kwijtgeraakt. Door een storm kwamen zij in problemen en Buddy besluit hen te helpen. Hij vertelt hen over de jeugd van zijn vrouw en hoe hij haar uit de handen van twee schurken wist te redden. Een prima opgebouwd verhaal waarin nog aardig wat wetenswaardigs over het indianenleven is ingebouwd. De duidelijke tekeningen zijn zoals van deze auteur verwacht mag worden van goede tot zeer goede kwaliteit. Ze zijn, met gebruikmaking van o.a. close-ups, zodanig over de pagina's verdeeld dat je aandacht geen moment verslapt, maar eerder intensiever wordt. Een uitstekend album in deze lang lopende reeks waarin geweld als een (soms helaas noodzakelijk) kwaad wordt gezien.

Over Derib

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zen 38

Derib, echte naam Claude de Ribaupierre, (La Tour-de-Peilz, 8 augustus 1944) is een Zwitsers striptekenaar. Hij tekende de bekende reeksen Yakari en Buddy Longway. Beide stripreeksen gaan over de indianen in het Amerikaanse westen. Dat is ook het geval voor de cyclus Red road, waarin Derib het lot van de indianen in het hedendaagse Amerika schetste. De strips van Derib zijn steeds sociaal geëngageerd. Daarnaast maakte hij stripverhalen tegen het geweld (No Limits) of tegen seksueel geweld (Pour toi Sandra).

Carrière

Derib leerde de knepen van het vak bij Peyo in Brussel, waar hij meetekende aan De Smurfen. Hij publiceerde meerdere verhalen in de tijdschriften Robbedoes, Kuifje en Pilote. Ook werkte hij samen met Franquin (Guust, Robbedoes en Kwabbernoot), Jijé (Jerry Spring), Roba (Bollie en Billie) en Bob De M…Lees verder op Wikipedia