Boek
Nederlands

Het geheim van de gifgeest

Diet Verschoor (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
+1
Het geheim van de gifgeest
×
Het geheim van de gifgeest Het geheim van de gifgeest
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Benjamin gaat op vakantie bij opa Ben op Texel. Daar gebeuren allerlei vreemde dingen. Zou de gifgeest dan toch bestaan? Benjamin doet er met Kriek en Beer alles aan om Texel te redden. Vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 9
Titel
Het geheim van de gifgeest
Auteur
Diet Verschoor
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2009
80 p. : ill.
ISBN
9789025855178 (hardback)

Besprekingen

In dit boek uit de 'Geheim'-reeks van Uitgeverij Leopold volgen we Benjamin, een jongen uit Amsterdam die bij zijn opa op Texel gaat logeren. Daar maakt hij kennis met de buurkinderen Kriek en Beer, die hem vertellen over de Nollengeest (een nol is een duin op Texel), de geest van een zeeman die ooit door Texelse strandjutters voor dood werd achtergelaten nadat ze zijn ringen hadden afgepakt. Uit op wraak, probeert hij steeds onheil aan te richten op het eiland. De kinderen geloven dat de geest verantwoordelijk is voor de zware stormen op Texel, het gif in de zee en het stijgen van de zeespiegel. Ze willen de geest temmen en verzinnen zelfs een reeks opdrachten, zoals het sturen van flessenpost naar de geest. De opdrachten lukken allemaal en de drie besluiten dat ze het eiland gered hebben als er niets ergs meer gebeurt voor een heel jaar.

De titel en de achterflap suggereren aandacht voor de milieuproblematiek, maar dit thema wordt niet echt uitgewerkt. Gif in de zee, olieram…Lees verder
Benjamin gaat op vakantie naar opa Ben die sinds kort op Texel woont. Eenmaal daar, ontmoet Benjamin Kriek en Beer die samen het geheim van de Nollengeest kennen. De Nollengeest heeft het slechtste met Texel voor en daarom doen de drie helden alles om Texel te redden. Daarvoor moeten ze allerlei moeilijke opdrachten uitvoeren. Dit bijdetijdse verhaal, met veel informatie over Texelse gebruiken en tradities, wordt in flinke vaart verteld; door de beschrijvende manier van vertellen en de vele dialogen lijkt het alsof je, als lezer, zelf in het verhaal zit. Enig technisch leesniveau is nodig om het boek volledig zelf te kunnen lezen. De tekst wordt af en toe onderbroken voor een zwart-witprent (waterig geschilderd met inkt/ecoline). Deze handzame uitgave is onderdeel van de serie ‘Het geheim van…’, geschreven door bekende Nederlandse auteurs, waarin geheimen een hoofdrol spelen. Spannend boek voor jonge lezers die van actie houden! Vanaf ca. 8 jaar.

Over Diet Verschoor

Diet Verschoor (Santpoort 31 mei 1946) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster en psychotherapeut. Bekende boeken van haar hand zijn "Tessa", en het vervolg "Tessa in de brugklas".

Bibliografie (selectie)

 • Karin zoekt haar weg (1963)
 • Zeven dagen (1966)
 • Evi, de zwarte muis (1983)
 • Zeventien september (1985)
 • Tessa (1986)
 • De nachtclown (1990)
 • Mij zoeken ze niet (1992)
 • Het fluisterpotlood (1995)
 • Emma's noorderlicht (2002)
 • De bruiden van Branca (2003)

Externe link

 • Website van Diet Verschoor
Lees verder op Wikipedia

Suggesties