Boek
Nederlands

Hannah Arendt, politiek denker

Dirk De Schutter (auteur), Remi Peeters (auteur)
Inleiding tot het politieke denken van de filosofe (1906-1975).
Onderwerp
Arendt, Hannah
Extra onderwerp
4,5 sterren (De Morgen)
Titel
Hannah Arendt, politiek denker
Auteur
Dirk De Schutter 1954- Remi Peeters
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Zoetermeer: Klement, 2015
208 p.
ISBN
9789028980204 (Pelckmans, paperback) 9789086871452 (Klement, paperback)

Besprekingen

Twee Belgische filosofen, die eerder werk van Hannah Arendt (1906-1975) vertaalden, schreven dit heldere en toegankelijke boek, waarin zij Arendt beschrijven als politiek denker. Aan bod komen basisacties van de mens, politieke kernbegrippen en het gebrek aan politiek denken. Geboren worden, is de eerste basisactie. Begrippen die zij schaart onder politiek handelen zijn: geweld, macht, vrijheid, burgerlijke ongehoorzaamheid, mensenrechten, soevereiniteit, vriendschap etc. Haar filosofie is een pleidooi voor politiek denken, de relatie met de wereld vormgeven, denk aan burgerschap. Hannah Arendt werd bekend na het verschijnen van 'Totalitarisme' in 1951, geschreven nadat ze 'Mein Kampf' had gelezen. Bekend is haar term 'banaliteit van het kwaad', naar aanleiding van de Eichmann-processen. Een hele goede introductie op het werk van Hannah Arendt, nog steeds een actueel en origineel denker. Met voetnoten en literatuurverwijzing.

Over Dirk De Schutter

Dirk De Schutter (1954) is een Belgisch filosoof, auteur van diverse filosofische werken en hoogleraar filosofie aan de Europese Hogeschool Brussel, sinds 2009 deel van de Hogeschool-Universiteit Brussel, waarvan de academische opleidingen sinds 2013 onder de KU Leuven vallen.

Dirk De Schutter is doctor in de wijsbegeerte en licentiaat in de Germaanse Filologie. Hij publiceert voornamelijk artikels en boeken over wijsbegeerte met betrekking tot filosofen uit de 19de en 20ste eeuw: Georg Hegel, Friedrich Nietzsche, Martin Heidegger, Hannah Arendt en Jacques Derrida.

In 2006 vertaalde hij het boek Totalitarisme van Hannah Arendt en publiceerde hij het werk Het ketterse Begin: Arendt over de filosofie van het actieve leven.

Enkele publicaties

  • Verbeeldingen van de ander: Over literatuur, filosofie en religie.
  • In het licht van de letter: zes oefeningen in deconstructie (…Lees verder op Wikipedia