Boek
Nederlands

Fred en de wolk

Dirk Nielandt (auteur), Tom Schamp (illustrator)
Titel
Fred en de wolk
Auteur
Dirk Nielandt
Illustrator
Tom Schamp
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2011
144 p. : ill.
ISBN
9789059083950 (hardback)

Besprekingen

Hondje Fred krijgt een vriend, Wolk. Maar Wolk waait met de wind mee weg. Fred wil Wolk niet kwijt en volgt hem. Samen komen ze in andere landen en ontmoeten ze nieuwe mensen. Het leesniveau van het boek loopt gradueel op van AVI-Start t/m AVI-E5. Het boek is daarom niet bedoeld om in één keer door kinderen uit te lezen. Het is de bedoeling dat ze verder lezen als hun niveau omhoog gaat. Dat is in dit geval wat lastig, omdat het verhaal doorloopt. Het begint met losse woorden bij plaatjes, vervolgens zinnen met ten hoogste MMKM woorden. Leestekens worden vanaf het begin gebruikt, hoofdletters vanaf AVI-M4. Tot en met het einde van het boek staat iedere nieuwe zin op een nieuwe regel. In de inhoudsopgave staan de oude AVI-niveaus. De pagina’s zien er aantrekkelijk uit door de kleurrijke illustraties. Doordat de meeste erg gedetailleerd zijn, kunnen kinderen er eindeloos nieuwe dingen uithalen. Ook voor volwassenen zitten er kleine grapjes in (bv. een lijmwinkel met de naam Gluewine). O…Lees verder

Fred en de wolk

'Fred en de wolk' is een nieuw groeiboek voor beginnende lezers. Van AVI 0 tot AVI 5 lees je op elk niveau vier verhaaltjes over het hondje Fred. Het verhaal en de moeilijkheidsgraad van de tekst ‘groeit’ mee met de leesvaardigheid van het kind. Dat werkt misschien stimulerend, maar misschien ook wel wat frustrerend voor wie niet verder kan. Want het verhaal is best wel leuk, grappig en soms ook een beetje spannend en vooral avontuurlijk.
Eerst maak je kennis met Fred en dan met zijn vriend de wolk. Ze gaan samen op reis. Ze trekken naar zee en varen met een zeilboot naar een ander land. Alles is er anders. Ze vieren feest in Afrika, zien vuurwerk in Azië, wolkenkrabbers in Amerika, enzovoort. Uiteraard ontmoeten ze een heleboel mensen, dieren en vreemde wezens.
Illustraties in een prachtig kleurenpalet ondersteunen de tekst. De prenten zijn speels en origineel. In elke prent kan je het hondje Fred en Wolk terugvinden, samen met een heleboel andere figuren en bijzondere de…Lees verder

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Belgische jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F…Lees verder op Wikipedia

Suggesties