Makkelijk lezen
Nederlands

Niet voor watjes

Dirk Nielandt (auteur), Paula Gerritsen (illustrator)
Toon en Sil zien op de kermis een tent waarop 'gevaar' staat geschreven. Daar willen ze wel een kijkje nemen. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. AVI-M4. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Kermis
Leesniveau
AVI 3
Titel
Niet voor watjes
Auteur
Dirk Nielandt
Illustrator
Paula Gerritsen
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2006
40 p. : ill.
ISBN
90-276-6348-3 (hardback) 9789027663481 (hardback)

Besprekingen

De uitgebreide 'Zoeklicht'-serie van uitgeverij Zwijsen richt zich tot kinderen van negen tot twaalf jaar die moeite hebben met lezen. Terwijl het AVI-niveau dus nog wat laag blijft, sluiten de verhalen inhoudelijk beter aan bij hun leeftijd dan de traditionele eersteleesboekjes. En dat betekent vooral: spannende lectuur. Elk pakket van de reeks profileert zich namelijk op een thema als 'detective', 'geheim' en 'spanning' op zich. Vorig jaar was 'detective' het thema (voor recensies en een breder profiel van de reeks, zie De Leeswelp 2005, p. 273). Dit jaar bevat de nieuwe collectie 12 boeken met als thema 'avontuur'. Het pakket wordt uitgesplitst over vier leestechnische niveau's: start (AVI 3), 1 ster (AVI 4), 2 sterren (AVI 5) en 3 sterren (AVI 6). Het hele 'Zoeklicht'-gamma bevat ook nog de reeksen 'Zoeklicht plus' (voor 12+, met echte puberthema's) en 'Zoeklicht dyslexie' (met speciale vormgeving voor dyslectische kinderen).
Avonturen beleef je natuurlijk niet thuis, ma…Lees verder
Toon wil onder geen beding een 'watje' zijn en daarom holt hij op de kermis meteen op een tent af waarop 'gevaar' staat. Zijn vriendinnetje Sil weet niet zeker of zij mee durft, maar doet het toch. Binnen in de tent maken ze een wonderlijke, uiterst gevaarlijke wereldreis mee die ze met moeite overleven. Als ze tenslotte veilig op de kermis terugkomen, lijkt het erop dat ze het avontuur gedroomd hebben. De tekstblokken (AVI-M4) bevatten eenvoudige korte zinnen met een- en tweelettergrepige woorden. De zinnen beginnen telkens op een nieuwe regel. Enkele dynamische, door de pagina omkaderde, pentekeningen met grijstinten verhogen de spanning van dit boek. De bijgeleverde cd (ca. 79 min.) bevat een integrale weergave van het boek, voorgelezen in meeleestempo door Vera Hilhorst op AVI-niveau M4. Geschikt voor kinderen in de bovenbouw die moeite hebben met lezen. Vanaf ca. 9 jaar.

Niet voor watjes

De serie Zoeklicht is bestemd voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar die moeite hebben met lezen. De boeken zijn opgesplitst in vier leestechnische niveaus: Zoeklicht Start (AVI 3), Zoeklicht * (AVI 4), Zoeklicht ** (AVI 5) en Zoeklicht *** (AVI 6-7). Toon en Sil zijn heel goede vrienden. Als ze van school naar huis gaan, zien ze de kermis die in opbouw is. Nieuwsgierig gaan ze een kijkje nemen. Toon vindt alle attracties maar flauw en wordt aangetrokken door een ronde tent waar 'GEVAAR' op staat. De man die erbij staat, zegt dat je heel veel lef nodig hebt om er binnen te gaan. Dit is echt niet voor watjes! Ze stappen binnen en bevinden zich plots in Afrika! Nu blijkt dat ze, telkens als ze in een put springen, ze in een ander land terechtkomen. Afrika, China, Amerika komen aan de beurt en telkens bevinden ze zich in hachelijke situaties. Toon en Sil zijn behoorlijk bang en komen nog maar net op tijd terug. Ze zijn weer op het plein waar de kermis stond, maar daar is niets meer te zi…Lees verder

Over Dirk Nielandt

Dirk Nielandt is een Vlaams jeugdauteur.

Hij werkt al meer dan tien jaar professioneel als scenarist voor heel wat kinderprogramma's. Hij is ook jeugdauteur en werkte met de scenario-schrijver van de Disney-klassieker Pocahontas en de eerste DreamWorks-animatiefilm The Prince of Egypt.

In de jaren negentig was hij enige tijd hoofdredacteur van het weekblad Suske en Wiske.

Tevens is hij sinds halverwege 2004 de vaste scenarist van de gag-stripreeks Klein Suske en Wiske (vanaf deel 5).

Nielandt schreef ook scenario's voor de Ketnetseries Spring en De 5e boog.

In februari 2006 werkte Nielandt aan het scenario voor de Suske en Wiske-tekenfilm De Texas Rakkers. De film verscheen in juli 2009 in de bioscoop.

Ook schreef hij afleveringen voor Vlaamse politiereeksen, zoals: Witse, Wolven en Code 37.

Verder schreef hij een aflevering voor de 21ste reeks van F.C. …Lees verder op Wikipedia