Boek
Nederlands

250 jaar over misdaden en straffen : Cesare Beccaria

Dirk Verhofstadt (redacteur), Cesare Beccaria (auteur)
+1
250 jaar over misdaden en straffen : Cesare Beccaria
×
250 jaar over misdaden en straffen : Cesare Beccaria 250 jaar over misdaden en straffen : Cesare Beccaria

250 jaar over misdaden en straffen : Cesare Beccaria

Overzicht van leven en werk van de Italiaanse filosoof Beccaria (1738-1794), gevolgd door een vertaling van zijn werk over misdaad en straf.
Bevat
Over misdaden en straffen / Cesare Beccaria
Titel
250 jaar over misdaden en straffen : Cesare Beccaria
Redacteur
Dirk Verhofstadt
Auteur
Cesare Beccaria
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2014
303 p.
ISBN
9789089243140 (paperback)

Besprekingen

Dit interessante boek gaat over de Italiaanse filosoof Beccaria (1738-1794), de grondlegger van het moderne humane strafrecht (dit in tegenstelling tot de daaraan voorafgaande praktijken uit de middeleeuwen). De belangrijkste publicatie van Beccaria ('Over misdaden en straffen') is in zijn geheel (130 bladzijden) in dit boek opgenomen. Daarvoor wordt ingegaan op het leven van Beccaria zelf, alsmede zijn belangrijkste inspiratoren en principes; dit alles in het licht van het toenmalige strafrecht binnen de toenmalige maatschappij. Als afsluiting van het boek wordt bekeken wat voor impact de gedachten van Beccaria in de eeuwen sindsdien gehad hebben en hoe actueel zijn denkbeelden nog altijd zijn. Tot slot zijn een uitgebreid notenapparaat, een bibliografie en een personenregister opgenomen.

Over Dirk Verhofstadt

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dirk Verhofstadt

Dirk Verhofstadt (Dendermonde, 25 augustus 1955) is een Belgisch politiek filosoof en publicist. Hij is de broer van Guy Verhofstadt, voormalig premier van België. Dirk Verhofstadt was een tijdlang professor aan de Universiteit Gent. Op 1 september 2020 ging hij met pensioen.

Opleiding

Verhofstadt studeerde eerst rechten en pers- en communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent, werkte jarenlang in de mediasector en schreef een reeks boeken.

Op 1 juli 2010 verkreeg hij de graad van Doctor in de Moraalwetenschappen aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent met zijn doctoraal proefschrift Pius XII en de vernietiging van de Joden. Een historisch en moraalwetenschappelijk onderzoek naar de morele verantwoordelijkheid van paus Pius XII ten aanzien van de Endlösung der Judenfrage.

Dirk Verhofstadt was professor 'Media en ethiek' in de vakgroep Communicatiewetenschappen (Faculteit Poli…Lees verder op Wikipedia