Boek
Nederlands

De derde feministische golf

Dirk Verhofstadt (auteur)
+1
De derde feministische golf
×
De derde feministische golf De derde feministische golf

De derde feministische golf

Interviews met zes gee͏̈mancipeerde moslima's over de maatschappelijke positie van de vrouw volgens de islam en de situatie van islamitische vrouwen in de westerse wereld.
Titel
De derde feministische golf
Auteur
Dirk Verhofstadt
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2006
237 p. : ill.
ISBN
90-5240-915-3

Besprekingen

De auteur interviewde zes geëmancipeerde moslimvrouwen over de situatie van de vrouw in de islam. Vijf spreken over de situatie in Nederland en een zesde over Canada. Zij praten vrijuit over de wantoestanden en de onderdrukking van de vrouw binnen hun gemeenschap. Vrouwen worden uit hun familie gehaald en uitgehuwelijkt aan een onbekende, zij worden verplicht hun hoofd te bedekken, onderdanig te zijn en in het ergste geval (bij ongehoorzaamheid) worden ze verstoten door hun eigen familie of gedood. Zelfbeschikking over hun lichaam en hun leven is in de meeste gevallen uitgesloten. Eerwraak is in sommige gebieden nog gewone praktijk. De auteur gaat meer specifiek in op het misogyne karakter van teksten uit de Koran, waarin de inferieure positie van de vrouw duidelijk zichtbaar is.
De eerste vrouw die aan het woord komt, is Ayaan Hirsi Ali. Zij wordt niet alleen bestookt door conservatieve moslims, maar ook door cultuurrelativisten, die niet in de universaliteit van de Rechten van d…Lees verder
Dirk Verhofstadt, broer van de Belgische premier en intussen een bekende auteur over het sociaal-liberale gedachtegoed, interviewde zes geëmancipeerde moslimvrouwen over de situatie van de vrouw in de islam en diaspora, en omkadert die gesprekken met twee lange teksten van eigen hand. Yasmine Allas, Ayaan Hirsi Ali, Naima El Bezaz, Naema Tahir en Nahed Selim spreken over de situatie in Nederland, Irshad Manji over Canada. Zij praten vrijuit over de wantoestanden en de onderdrukking van de vrouw binnen hun gemeenschap en het gevaar van zowel de radicalisering onder moslims als het vrijblijvende westerse cultuurrelativisme. Verhofstadt zelf pleit voor een kosmopolitisch humanisme en het primaat van de grondwet en mensenrechten boven religieuze regels. Zijn boek getuigt van een grondige bronnenkennis. De interviews zijn doortastend en tegelijk intiem. De auteur neemt een duidelijk standpunt in en roept op om deze 'derde feministische golf' te ondersteunen. Een aanrader voor wie inzicht w…Lees verder

Over Dirk Verhofstadt

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dirk Verhofstadt

Dirk Verhofstadt (Dendermonde, 25 augustus 1955) is een Belgisch politiek filosoof en publicist. Hij is de broer van Guy Verhofstadt, voormalig premier van België. Dirk Verhofstadt was een tijdlang professor aan de Universiteit Gent. Op 1 september 2020 ging hij met pensioen.

Opleiding

Verhofstadt studeerde eerst rechten en pers- en communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent, werkte jarenlang in de mediasector en schreef een reeks boeken.

Op 1 juli 2010 verkreeg hij de graad van Doctor in de Moraalwetenschappen aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent met zijn doctoraal proefschrift Pius XII en de vernietiging van de Joden. Een historisch en moraalwetenschappelijk onderzoek naar de morele verantwoordelijkheid van paus Pius XII ten aanzien van de Endlösung der Judenfrage.

Dirk Verhofstadt was professor 'Media en ethiek' in de vakgroep Communicatiewetenschappen (Faculteit Poli…Lees verder op Wikipedia