Boek
Nederlands

De liberale canon : grondslagen van het liberalisme

Dirk Verhofstadt (auteur)
+1
De liberale canon : grondslagen van het liberalisme
×
De liberale canon : grondslagen van het liberalisme De liberale canon : grondslagen van het liberalisme

De liberale canon : grondslagen van het liberalisme

Uittreksel van en citaat uit een werk van de zestig belangrijkste liberalen uit de geschiedenis, aangevuld met een essay over de grondslagen van het liberalisme.
Titel
De liberale canon : grondslagen van het liberalisme
Auteur
Dirk Verhofstadt
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2015
238 p. : ill.
Aantekening
In samenwerking met het Liberaal Archief
ISBN
9789089243348 (paperback)

Besprekingen

Deze verzameling van werken van de zestig (!) belangrijkste liberalen uit de geschiedenis, in de vorm van een canon, heeft als iedere canon het nadeel niet volledig te zijn. Deze selectie is echter dermate grondig samengesteld, dat gesproken kan worden van een uniek liberaal-literair naslagwerk. Wie zich wil verdiepen in de 'eerste ideologische strekking in de moderne geschiedenis' zal dan ook niet teleurgesteld worden. Omdat van ieder geschrift slechts een summier verslag wordt gegeven, heeft de auteur ervoor gekozen om telkens ook een belangrijk citaat te vermelden. Hij vat zijn boek tot slot samen in het boeiende essay: 'Grondslagen van het liberalisme'. De auteur is publicist en filosoof en heeft al talloze boeken op zijn naam staan. Zijn betrokkenheid bij het liberalisme blijkt onder andere uit zijn boeken: 'Het menselijk liberalisme' (2002), 'Pleidooi voor individualisme' (2004) en een boek over John Stuart Mill (2009), dat hij mede redigeerde. Bevat bibliografie, noten en perso…Lees verder

Over Dirk Verhofstadt

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dirk Verhofstadt

Dirk Verhofstadt (Dendermonde, 25 augustus 1955) is een Belgisch politiek filosoof en publicist. Hij is de broer van Guy Verhofstadt, voormalig premier van België. Dirk Verhofstadt was een tijdlang professor aan de Universiteit Gent. Op 1 september 2020 ging hij met pensioen.

Opleiding

Verhofstadt studeerde eerst rechten en pers- en communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent, werkte jarenlang in de mediasector en schreef een reeks boeken.

Op 1 juli 2010 verkreeg hij de graad van Doctor in de Moraalwetenschappen aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent met zijn doctoraal proefschrift Pius XII en de vernietiging van de Joden. Een historisch en moraalwetenschappelijk onderzoek naar de morele verantwoordelijkheid van paus Pius XII ten aanzien van de Endlösung der Judenfrage.

Dirk Verhofstadt was professor 'Media en ethiek' in de vakgroep Communicatiewetenschappen (Faculteit Poli…Lees verder op Wikipedia