Makkelijk lezen
Nederlands

Josefientje mongolientje

Dolf Verroen (auteur), Natascha Stenvert (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
Josefientje mongolientje
Auteur
Dolf Verroen
Illustrator
Natascha Stenvert
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, © 2003
109 p. : ill.
ISBN
90-00-03500-7 (hardback) 9789000035007 (hardback)

Besprekingen

Een jaar lang leven we mee met Josefientje, haar ouders en haar jongere broertje Jens. Van haar 20e verjaardag tot vlak voor ze 21 wordt en plotseling, maar niet geheel onverwacht, overlijdt. Josefientje is een mongoloïde meisje dat in een gezinsvervangend tehuis woont maar ook regelmatig thuiskomt. Een vrolijk, slim en sociaal meisje dat graag dunne sigaartjes rookt en met wie Jens, die zo'n tien jaar jonger is, het heel goed kan vinden.

Het verhaal is verdeeld over drie perioden die elk uit een aantal hoofdstukken bestaan. In de eerste periode vierde Josefientje haar 20e verjaardag en doet ze op Jens' school mee aan de Miss Holland-verkiezing; in de tweede krijgt ze een baantje, eenvoudig inpakwerk, en verblijft ze wat vaker thuis vanwege haar zwakke gezondheid; de laatste periode beschrijft Josefientjes vriendschap met Sanneke, een klasgenootje van Jens, en het fatale moment waarop haar zwakke hart het begeeft, vlak voor haar 21e verjaardag. Behalve de hierboven genoemde geb…Lees verder
De 10-jarige Jens heeft een zusje van 20 dat 'anders' is: ze is een mongooltje. Jens is dol op haar, ze is vrolijk en spontaan en maakt zelfs op school bij Jens vrienden. Maar het is ook moeilijk: "Jens was eraan gewend en toch wende hij er nooit aan". Josefientje wordt thuis en in het gezinsvervangende tehuis heel natuurlijk begeleid. Haar hart is zwak, daarom komt ze weer thuis wonen. Toch is haar plotselinge dood onverwacht. 'Mongolientje' is een koosnaampje. Het verhaal is onderverdeeld in drie delen, die steeds worden voorafgegaan door korte, cursief gedrukte achtergrondinformatie. Elk genummerd hoofdstuk is geïllustreerd met een mooi zwart-grijs vignet van een thema uit dat hoofdstuk. Korte zinnen, veel nieuwe regels en wit, schreefloze letters. Een warm pleidooi voor integratie van mensen met een handicap. Voor kinderen, die moeilijk lezen vanaf ca. 9 jaar.

Over Dolf Verroen

Rudolf Johan (Dolf) Verroen (Delft, 20 november 1928) is een Nederlandse schrijver, criticus en vertaler.

Levensloop

Hij studeerde Frans in Den Haag en werkte bij verschillende boekenwinkels en kantoren. Tevens heeft hij als nacht-editor bij Het Vrije Volk gewerkt.

Dolf Verroen schreef zijn eerste boek al toen hij net veertien jaar was: Het boek van Jan-Kees, dat wel pas uitgegeven zou worden in 1958. Het eerste boek van hem dat gepubliceerd werd, was een bundel gedichten In los verband met tekeningen van Miep de Leeuwe en Willy Rieser (1955). In 1956 volgde Van eeuwigheid tot amen, een novelle die met Het zwarte licht van Harry Mulisch genomineerd werd voor de Stadprijs van Amsterdam. Daarna volgden enkele romans en de verhalenbundel Onderdak.

In de periode daarna hield hij zich voornamelijk bezig met vertaalwerk. Hij vertaalde o.a. Mirjam het monster, een kinderboek van M…Lees verder op Wikipedia