Boek
Meertalig

Portretten van bekende schilders uit de Lage Landen

Dominicus Lampsonius (auteur), Paul Claes (vertaler), Leen Huet (vertaler)

Besprekingen

Een portrettengalerij met etsen van 23 schilders die behoorden tot de Vlaamse primitieven. De Vlaamse humanist Dominicus Lampsonius is de auteur van het origineel. Het boek is voor het eerst uitgegeven in 1572. Toen bestond het boek uit alleen de portretten en gedichten over de schilders in het Latijn. Nu is het boek uitgebreid met een vertaling van die gedichten in het Nederlands en een actuele levensbeschrijving van de bewuste kunstenaar. Het boek is indertijd uitgegeven door uitgeverij De vier winden; de uitgever - kunsthandelaar Hieronymus Cock - nam omstreeks 1560 professionele graveerders in dienst om de portetten naar werkelijkheid te maken, zelf maakte hij ook een paar etsen. De huidige uitgave is hertaald door Paul Claes en de toelichtingen en levensloop zijn van de hand van kunsthistorica Leen Huet. Het is een prettig leesbaar, overzichtelijk en informatief boek zonder vakjargon. Gebonden met een harde kaft in een handzaam formaat. Origineel in zijn soort met mooie gravures.

Over Dominicus Lampsonius

Dominicus Lampsonius, latinisering van Dominique Lampsoons, (Brugge, rond 1536 - Luik, 17 juli 1599) was een Vlaams humanist, dichter, numismaat, schilder, kunstcriticus en diplomaat. Veel van wat we vandaag weten over de kunstenaars van zijn tijd is afkomstig uit zijn geschriften.

Levensloop

Lampsonius was de verlatijnste naam van de Brugse familie Lampsins (ook geschreven Lampsoons, Lamsins, Lamsens, Lampsens, Lampson, Lanssens en Lansschen). Dominicus was een zoon van de schedemaker en borstelmaker Jacob Lamsins († 1561), weduwnaar van (waarschijnlijk) Barbele de Lannoy († voor 1530) en echtgenoot van Anna De Vriese.

Hij werd ingeschreven op 28 augustus 1549 aan de universiteit van Leuven en studeerde kunsten en wetenschappen. Vanaf 1554 was hij privésecretaris van de Engelse kardinaal Reginald Pole, een van de voorzitters van het Concilie van Trente en in 1549-1550 bijna tot paus verkozen na de dood van Paulus III…Lees verder op Wikipedia