Boek
Nederlands
De stilte van Don DeLillo speelt zich af op een bijzondere zondag in het jaar 2022, Super Bowl Sunday. Vijf mensen hebben een etentje gepland in een appartement in Manhattan. Een emeritus hoogleraar natuurkunde, haar echtgenoot en een van haar oud-studenten wachten op een echtpaar dat zich aan boord bevindt van een vlucht vanuit Parijs, die dramatisch zal eindigen. Het gesprek gaat over van alles:
Titel
De stilte
Auteur
Don Delillo
Vertaler
Jan Fastenau
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The silence
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2021
123 p.
ISBN
9789026354465 (hardback)

Besprekingen

Cybercrashen met DeLillo

Don DeLillo (84) behoort ongetwijfeld tot de grote Amerikaanse schrijvers, maar hij is wel een geval apart. Anders dan de min of meer gezellige, herkenbare werelden van de Amerikaanse realisten, is die in DeLillo's boeken koel, illusieloos. Zo ook in De stilte, de Nederlandse vertaling van zijn nieuwste roman.

Naoorlogse auteurs als Saul Bellow, John Updike en Philip Roth (inmiddels allen dood) schreven in de eerste plaats over de Amerikaanse mens, in de stad of op het platteland, over zijn psychologie en zijn dromen. DeLillo focust eerder op het technologische universum, een wereld waarin de persoonlijkheid van de mens juist wordt beproefd en misschien wel uitgevaagd.

DeLillo's romans hebben vaak iets apocalyptisch, mensen zitten opgesloten, zijn ergens gestrand en moeten hun nieuwe, benarde situatie onder ogen zien. In De stilte crasht een vliegtuig met Jim en Tessa erin. Ze overleven en haasten zich naar hun vrienden Max, Diana en Martin, bij wie door een of ander technisch mankement alle schermen op zwart staan, net als in de rest van de stad.

Een wereld die op het punt staat onder te gaan, of is het iets anders? Martin, een Einstein-adept, oppert dat onze wereld, die van vlees en bloed, misschien maar relatief is en dat ze op het punt staat te veranderen: 'Stel dat we …Lees verder

De kosmos en wij

Don DeLillo confronteert je koel met de soms ijzingwekkende raadsels van ons bestaan.

Don DeLillo (1936) behoort ongetwijfeld tot de grote Amerikaanse schrijvers maar hij is wel een geval apart. Schreven de toonaangevende Amerikaanse auteurs van na de oorlog, Saul Bellow, John Updike en Philip Roth (inmiddels allemaal dood) in de eerste plaats over de Amerikaanse mens, in de stad of op het platteland, over zijn psychologie en zijn dromen, Don DeLillo schrijft over het technologisch universum, over een wereld waarin de persoonlijkheid van de mens juist wordt beproefd, misschien wel uitgevaagd. Zijn jongste roman De stilte eindigt met de zin "De wereld is alles, het individu is niks. Begrijpen we dat allemaal?" Waarna er nog een laatste personage naar een zwart scherm zit te kijken.

DeLillo's romans hebben vaak iets apocalyptisch, mensen zitten opgesloten, zijn ergens gestrand en moeten hun nieuwe, benarde situatie onder ogen zien. In De stilte crasht een vliegtuig met Jim en Tessa erin, ze overleven en haasten zich naar hun vrienden Max, Diana en Martin, bij w…Lees verder