Tinka
Tinka
Besprekingen
Een woord vol granaten
Ed Franck over een meisje in de Balkan
Elke roman over een andere cultuur is een waagstuk. De auteur maakt noodzakelijkerwijs een constructie. Zelfs als hij ter plekke is geweest, zoals Ed Franck, blijft hij een vreemdeling. Hij schrijft over een cultuur die de zijne niet is.
Voor zijn nieuwe boek Tinka reisde Ed Franck naar Sarajevo. En die reis heeft vruchten afgeworpen. De auteur is er alvast in geslaagd zich sterk in te leven in zijn hoofdpersonage. En ook het beeld dat hij schetst van een stad in de Balkanoorlog houdt je in de ban. Toch verloor ik af en toe het contact, op momenten dat de constructie van het verhaal te duidelijk is. Dan kreeg ik het gevoel dat de personages te veel functioneren als poppen in de handen van de auteur en de motieven te zeer dragers zijn van zijn bedoelingen.
Het duidelijkst komt dat naar voren als hij het belang van ,,het vertellen'' wil onderstrepen. Op zich is dat een sterk verhaalmotief, maar door de nadruk die het krijgt in verschillende, van elkaar losstaande scènes…Lees verder
Oorlog zonder begin en einde
Ed Franck sprokkelde anekdotes in Sarajevo
Het decor van de gebeurtenissen is duidelijk herkenbaar als het Sarajevo van het midden van vorig decennium, toen de stad onder Servisch vuur lag. Maar Sarajevo wordt in het boek nergens genoemd. Net zoals er nergens naar de politiek of zelfs naar de agressors verwezen wordt. «Ik wou 't breder houden,» zegt Franck, «want nu nog zitten overal ter wereld mensen in hetzelfde schuitje. Sarajevo fungeert hier meer als het prototype van de belegerde stad. Bovendien was het voor mij mogelijk de stad nu te gaan bekijken en ter plaatse getuigenissen te noteren.»
Vandaar dat 't hem geen snars kan schelen dat sommigen zouden menen dat hij 10 jaar te laat komt met zijn Joegoslavische verhaal. Francks bedoeling is immers niet de lezer de Bosnische burgeroorlog te gaan toelichten. Maar een beschrijving te geven van hoe een kind, Tinka, een oorlogssituatie beleeft. «Boeken over oorlogen komen nooit te laat. Nog jaarlijks verschijnen er boeken…Lees verder
Tinka groeit op in een wereld vol dreiging, die dreiging krijgt vorm in de zorgvuldige beschrijving van kapotgeschoten huizen, in de voortdurende zorg van vaders en moeders die hun kinderen nauwelijks nog uit het oog durven verliezen, in de voortdurende angst dat een moment van rust aan flarden geschoten zal worden. Tegelijkertijd groeit Tinka op in een liefdevol gezin. Ze is een meisje dat van bloemen houdt, van kleuren en van Branko. Een meisje dat brandend van nieuwsgierigheid de wereld zou willen verkennen en vanwege de oorlog nauwelijks gelegenheid krijgt om die nieuwsgierigheid te bevredigen.
Zelden werd beeldspraak zo functioneel gehanteerd als in dit verhaal. De beelden zorgen dat je …Lees verder
Tinka
-
Ed Franck