Boek
Meertalig

Een veld van eilanden

Édouard Glissant (auteur), Jan H. Mysjkin (vertaler)
Tweetalige uitgave van vier lange gedichten van Édouard Glissant (1928-2011), die zowel een Antilliaanse als Franse dichter is.
Extra onderwerp
Poëziekrant
Titel
Een veld van eilanden / Edouard Glissant ; vertaald, ingeleid en nawoord door Jan H. Mysjkin
Auteur
Édouard Glissant 1928-2011
Vertaler
Jan H. Mysjkin
Taal
Meertalig, Frans, Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, © 2019
61 p.
ISBN
9789078627876 (paperback)

Besprekingen

Édouard Glissant (1928-2011) kan met hetzelfde gemak een Antilliaanse als een Franse dichter genoemd worden. Hij komt van Martinique, dat sinds 1664 bij Frankrijk hoort – Nice volgde pas twee eeuwen later. In deze bundel zijn vier langere gedichten van Glissant opgenomen: 'De ogen de stem', 'Een veld van eilanden', 'Afrika' en 'Het ontvreemde oog'. Bevrijdingspoëzie: Glissant probeert 'de specificiteit van het Antilliaanse volk te vatten in gedichten', zoals vertaler Jan Mysjkin in het voorwoord schrijft. In 1999 was Glissant aanwezig op het Rotterdams Poetry International Festival, waar Mysjkin zijn gedicht 'Afrika' in vertaling voorlas; een vertaling die in deze bundel in een herziene versie terugkomt. 'Ik hoor hoe het jaar zijn hese kreet hamert in je sporen / Hoor de trage tamboer der velden de uitgerukte tronken'. Aards, heftig, soepel. Tweetalige uitgave: Frans en Nederlands. Goede introductie tot zijn werk.

Over Édouard Glissant

CC BY 3.0 - Foto van/door YEHKRI.COM A.C.C.

Édouard Glissant (Sainte-Marie, 21 september 1928 – Parijs, 3 februari 2011) was een Frans-Antilliaans schrijver, dichter en literair criticus. Hij wordt erkend als een van de meest invloedrijke figuren op het gebied van Caribische literatuur.

Biografie

Glissant werd geboren in Sainte-Marie in het Franse overzeese departement Martinique. Hij studeerde aan het Lycée Schoelcher, waar de dichter Aimé Césaire ook had gestudeerd. Césaire vormde voor Glissant een belangrijke bron van inspiratie.

In 1946 verliet Glissant Martinique en vertrok naar Parijs. Hier studeerde hij Etnografie in het Musée de l'Homme, en geschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Parijs. Hij haalde zijn PhD.

In 1959 richtte Glissant samen met Paul Niger de separatistische beweging Antillo-Guyanais pour l'Autonomie op. Hiervoor verbood Charles de Gaulle hem om tussen 1961 en 1965 Frankrijk te verlaten. In 1965 keerde Glissant terug naar Mar…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek