Aan de hand van het leven van vier families wordt het leven in en rond Parijs vanaf de 13e eeuw tot 1968 geschetst.
Onderwerp
Parijs
Extra onderwerp
HIS, Parijs ; geschiedenis
Titel
Parijs
Auteur
Edward Rutherfurd
Vertaler
Kees Van Weele
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Paris
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2014
797 p. : ill.
ISBN
9789026134890 (hardback)

Besprekingen

Het zijn ware docudrama's, de forse romans van Rutherfurd (1948, Salisbury), opgezet volgens zijn beproefde succesformule: een leerzaam historisch-geografisch kader, waarbinnen 5 à 6 fictieve families met uiteenlopende belangen door de eeuwen heen de 'stormen des levens' trachten te weerstaan. Zeven internationale bestsellers! Deze achtste roman bestrijkt de jaren 1261-1968 en laat zien hoe vanuit Lutetia, 'stad der Parisii', de Franse hoofdstad kon opbloeien. Op de kruispunten van haar geschiedenis zijn familieleden van opvolgende generaties voorspelbaar en rolvast aanwezig. Zo blijkt de terechtstelling van roverhoofdman Jean Le Sourd in 1462, in de val gelokt door de jonge edelman Guy de Cygne, een prelude van de executie in 1871 op Père-Lachaise van Commune-leider Jean Le Sourd door de vicomte De Cygne, maar brengt Max Le Sourd op datzelfde kerkhof in 1944 wel weer een laatste groet aan medeverzetsstrijder Charlie de Cygne. Verstrengelde lijnen van zes families belichten aldus zeer…Lees verder

Over Edward Rutherfurd

Edward Rutherfurd, pseudoniem van Francis Edward Wintle geboren in 1948 te Salisbury, Engeland, is de auteur van een aantal historische romans waarin wordt verteld over de geschiedenis van een stad. Hiertoe maakt hij zowel gebruik van fictieve als van niet fictieve personages en gebeurtenissen. Zijn werk wordt wel vergeleken met dat van auteurs als James Michener en Leon Uris. Rutherfurd woont sinds de vroege jaren 90 in Dublin.

Bibliografie

  • 1987: Sarum: the Novel of England
  • 1991: Russka: the Novel of Russia
  • 1997: London
  • 2000: The Forest
  • 2004: Dublin: Foundation (The Princes of Ireland: The Dublin Saga)
  • 2006: Ireland: Awakening (The Rebels of Ireland: The Dublin Saga)
  • 2009: New York
  • 2013: Paris

Externe link

Lees verder op Wikipedia