Boek
Nederlands

Rusland : roman van een stad

Edward Rutherfurd (auteur), Pieter Verhulst (vertaler)
De geschiedenis van een fictief Russisch plaatsje en zijn bewoners vanaf de 2e eeuw na Chr. tot 1990.
Onderwerp
Rusland
Extra onderwerp
HIS, Romans, Londen
Titel
Rusland : roman van een stad
Auteur
Edward Rutherfurd
Vertaler
Pieter Verhulst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Russka
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2018
896 p. : ill.
ISBN
9789026144769 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Kroniek (uit 1991) van de geschiedenis van een fictieve Russische stad Russka en haar inwoners vanaf de 2e eeuw na Chr. Het verhaal begint in 180 na Chr. bij de nog niet gechristianiseerde Russische nomaden en sedentaire volkeren. Aan de hand van de lotgevallen van vier gefingeerde, lotsgebonden families, die wél de prominenten uit hun tijd 'tegenkomen', wordt de geschiedenis van Rusland geschetst tot en met de val van Gorbatsjov in 1991. Talloze anekdoten worden in het verhaal verweven. Op verschillende niveaus bezien is dit een zeer geslaagd boek. Allereerst is het een smeui͏̈ge roman over liefde, haat en krankzinnigheid, zonder ergens zoetig te worden. Literair is het boek een knappe prestatie: het ademt de typisch Russische melancholiek. Uit historisch oogpunt is het boek indrukwekkend: bijna 2000 jaar geschiedenis wordt op verantwoorde wijze tot leven gebracht. De Engelse schrijver beschreef ook de geschiedenis van andere plaatsen, o.a. in 'Londen' (1998), 'New York' (2012) en 'P…Lees verder

Over Edward Rutherfurd

Edward Rutherfurd, pseudoniem van Francis Edward Wintle geboren in 1948 te Salisbury, Engeland, is de auteur van een aantal historische romans waarin wordt verteld over de geschiedenis van een stad. Hiertoe maakt hij zowel gebruik van fictieve als van niet fictieve personages en gebeurtenissen. Zijn werk wordt wel vergeleken met dat van auteurs als James Michener en Leon Uris. Rutherfurd woont sinds de vroege jaren 90 in Dublin.

Bibliografie

  • 1987: Sarum: the Novel of England
  • 1991: Russka: the Novel of Russia
  • 1997: London
  • 2000: The Forest
  • 2004: Dublin: Foundation (The Princes of Ireland: The Dublin Saga)
  • 2006: Ireland: Awakening (The Rebels of Ireland: The Dublin Saga)
  • 2009: New York
  • 2013: Paris

Externe link

Lees verder op Wikipedia