Boek
Nederlands

Als het spoor doodloopt

Elina Backman (auteur), Sophie Kuiper (vertaler)
Een Finse rechercheur en zijn team onderzoeken de verdwijning van twee jonge documentairemakers; een voormalig journaliste maakt een podcast over de zaak.
Titel
Als het spoor doodloopt
Auteur
Elina Backman 1984-
Vertaler
Sophie Kuiper
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Kun jäljet katoavat
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2023
395 p.
ISBN
9789403120010 (paperback)

Besprekingen

In de duisternis van de bossen

Elina Backman is een talent dat moeiteloos speelt met de talloze wetten (en clichés) van het thrillergenre.

Rond de Finse hoofdstad Helsinki is de natuur nog ongerept. Maar in de bossen en op de eilanden loert het gevaar. Elina Backman schreef met Als het spoor doodloopt een ­thriller die naarmate je verder leest beklemmender wordt.

In de misdaadliteratuur blijft de instroom van nieuwe en boeiende namen uit het Hoge Noorden nog altijd op peil, waardoor enkele uitgeverijen al een aantal jaar in januari de maand van de scandithriller organiseren. Een fris voorbeeld van die nordic noir, zoals het genre ook wordt genoemd, is Elina Backman, een Finse die in 2021 debuteerde met Als de koning sterft. Daarin toont Saana Havas, een journaliste die worstelt met een burn-out, zich toch een prima detective die twee gecompliceerde moordzaken uit het verleden en in het heden mee helpt op te lossen. In Als het spoor doodloopt, een titel die niet echt tot de verbeelding spreekt, is de misdaad oprecht ­intrigerend.

Documentairemaker

Backman begint haar tweede verhaal romantis…Lees verder

Een Finse detective waarin drie jonge mannen een documentaire aan het maken zijn over een charismatische kluizenaar die op het ‘Schapeneiland’ woont in de buurt van Helsinki. Twee mannen verdwijnen. Er wordt een rechercheur op de zaak gezet. Voormalig journaliste Saana Havas hoort over de verdwijningen en besluit er een true-crimepodcast over te maken. Alles wijst op een ongeluk of zelfmoord, maar dan volgen er aanwijzingen dat het om moord gaat en dat de moordenaar nog meer van plan is. In prettige, toegankelijke stijl geschreven. Elina Backman (1983) is een Finse schrijver en manager. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven. 'Als het spoor doodloopt'* is het los te lezen vervolg op 'Als de koning sterft'.