Boek
Nederlands

Over rouw : de zin van de vijf stadia van rouwverwerking

+1
Over rouw : de zin van de vijf stadia van rouwverwerking
×
Over rouw : de zin van de vijf stadia van rouwverwerking Over rouw : de zin van de vijf stadia van rouwverwerking

Over rouw : de zin van de vijf stadia van rouwverwerking


In Over rouw, het boek dat Elisabeth Kübler-Ross kort voor haar dood voltooide, gaan zij en haar coauteur David Kessler dieper in op de vijf stadia van rouwverwerking om mensen die om welke reden dan ook rouwen, te laten zien hoe ze de moed kunnen vinden hun leven voort te zetten. De auteurs schrijven over onder andere verdriet, dromen, isolatie, genezing, kinderen, en zelfs seks, en laten z
Onderwerp
Rouwproces
Titel
Over rouw : de zin van de vijf stadia van rouwverwerking
Auteur
Elisabeth Kübler-Ross 1926-2004 David Kessler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
On grief and grieving : finding the meaning of life through the five stages of loss
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2006
265 p.
ISBN
90-263-1962-2

Besprekingen


Kübler-Ross, Elisabeth, Kessler, David
Over rouw : de zin van de vijf stadia van rouwverwerking
In dit boek bespreken de auteurs de vijf stadia die stervenden doormaken: ontkenning, woede, "marchanderen", depressie en aanvaarding. Ze trachten de lezer vertrouwd te maken met de vele aspecten van rouw en verdriet, "maar geen enkel boek kan professionele hulp vervangen".
In het eerste hoofdstuk benaderen ze die vijf stadia van verdriet, daarna komt de 'binnenkant' van verdriet aan bod, met aspecten als tranen, spookbeelden, isolement... Vervolgens hebben ze het over de 'buitenkant', met o.a. verjaardagen en andere gedenkdagen, financiën, leeftijd, seks... Daarbij aansluitend volgt een hoofdstuk over enkele bijzondere omstandigheden van verdrietbeleving, zoals het verdriet van kinderen, verdriet bij meervoudige verliezen, bij rampen, bij zelfdoding, Alzheimer en de plotselinge dood. Daarna bespreken ze de impact van een veranderend maatschappelijk levenspatroon waarin de dood…Lees verder
De auteur, een wereldberoemde vrouwelijke psychiater, die als een van de eersten heel open over de dood - in welk vorm dan ook - publiceerde, schreef haar laatste boek tijdens haar ziekbed. Ze overleed op 78-jarige leeftijd vlak voordat het boek werd gepubliceerd. De mede-auteur verdiende ook zijn sporen als deskundige op het terrein van stervensleer (thanatologie) en hun samenwerking, vooral ook in dit boek, maakte er iets bijzonders van. Hetgeen ze vertellen over bijvoorbeeld de vijf stadia van rouwverwerking is bekend. In dit boek relativeren zij deze overtuigingen weliswaar enigszins door te zeggen dat de volgorde en de inhoud niet bij alle mensen hetzelfde zijn, maar ze vertellen hetgeen ze daarover willen zeggen in alle eenvoud en aan alle mensen en vooral ook aan de hand van tientallen kleine voorbeeldverhalen, waardoor het boek ook inderdaad geschikt is voor alle volwassenen, die te maken krijgen met de dood en... het is zonder meer troostvol als een vriendenarm om de schouders.

Over Elisabeth Kübler-Ross

Elisabeth Kübler-Ross (Zürich, 8 juli 1926 — Scottsdale, Arizona, 24 augustus 2004) was een Zwitsers-Amerikaans psychiater. Ze studeerde als arts af in Zwitserland en werd vooral in Amerika beroemd om haar pionierswerk rond stervensbegeleiding en de verschillende fasen van rouwverwerking.

Biografie

Elisabeth Kübler werd geboren op 8 juli 1926 in het Zwitserse Zürich als oudste van een meisjesdrieling. Haar lichte gewicht bij de geboorte heeft ze altijd aangezien als een teken dat ze in het leven strijden moest.

Haar vader, die het gezin streng hield, had voor haar een kantoorbaantje op het oog in zijn bedrijf, maar Elisabeth wilde geneeskunde studeren. Via onder meer geneeskundig vrijwilligerswerk kwam zij in contact met de medische faculteit van de universiteit van Zürich, waar ze in 1957 afstudeerde.

Ze trouwde met Manny Ross, met wie zij naar Amerika emigreerde. Samen kregen ze de kinderen Kenneth en Barbara. D…Lees verder op Wikipedia