Boek
Nederlands

Tralies voor het raam

Elisabeth Marain (auteur), Marjolein Pottie (illustrator)
+1
Tralies voor het raam
×
Tralies voor het raam Tralies voor het raam
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De vader van Titus zit in de gevangenis. Titus probeert via een computerspelletje een manier te bedenken om zijn vader te bevrijden. AVI-E6. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Gevangenissen
Leesniveau
AVI 8, AVI E6
Titel
Tralies voor het raam
Auteur
Elisabeth Marain
Illustrator
Marjolein Pottie
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2007
84 p. : ill.
ISBN
9789027674463

Besprekingen

Titus woont bij zijn oom en tante, omdat zijn vader in de gevangenis zit. Daarom probeert hij via een computerspelletje een manier te vinden om zijn vader, die volgens hem onschuldig is opgesloten, te bevrijden. Voor kinderen kunnen gewelddadige gebeurtenissen in het gezin een stempel drukken op hun verdere leven. Herinneringen worden weggedrukt en gaan een eigen leven leiden zodat de werkelijke wereld vaak vervangen wordt door een fantasiewereld waarin angst en onzekerheid de boventoon voeren. De schrijfster tracht al deze elementen in haar verhaal te verwerken en zo ook duidelijk te maken dat kinderen hierbij de hulp van volwassenen niet kunnen missen. Ze slaagt erin dit moeilijke onderwerp op een begrijpelijke manier voor kinderen te verwoorden. De duidelijke zwart-witte en grijsgetinte, dik omlijnde illustraties ondersteunen de tekst, AVI-E6. Deel in de serie 'Boekbende'. Gekleurd omslag, ruime bladspiegel, grote letter. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Elisabeth Marain

Elisabeth Marain (Brugge, 24 mei 1943) is een Vlaams schrijfster. Haar bekendste werk is Rosalie Niemand uit 1988, waarvoor ze meerdere prijzen kreeg. Tot haar oeuvre behoren meerdere romans, maar ook verhalen, jeugdverhalen en reisreportages.

Elisabeth Marain werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omwille van het werk van haar vader, eerst zeeloods maar nadien kapitein ter lange omvaart, verhuisde de familie naar Berchem waar Marain opgroeide. Ze voltooide haar humaniora niet, maar studeerde nadien wel talen en geschiedenis aan de Antwerpse Volkshogeschool. In 1967 huwde ze en kreeg nadien drie kinderen. Na acht jaar huwelijk overleed haar man.

In de biografie Rosalie Niemand beschrijft Marain het levensverhaal van een vrouw (Liliane Stijnen) die bijna vijftig jaar onschuldig en zonder geestesziek te zijn in een psychiatrische inrichting verbleef. Marain bewerkte de roman ook zelf naar een toneelscenario. Door middel van het boek Het gew…Lees verder op Wikipedia

Suggesties