Boek
Meertalig

Knalpatronen : gedichten

Els Moors (auteur)
+1
Knalpatronen : gedichten
×
Knalpatronen : gedichten Knalpatronen : gedichten

Knalpatronen : gedichten

Els Moors (auteur)
Drietalige (Nederlands, Frans, Duits) bundel gee͏̈ngageerde gedichten van Els Moors (1976), Dichter des Vaderlands van België van 2018-2019, met een uitgebreid voorwoord.
Titel
Knalpatronen : gedichten
Andere titel
Pyrotechnies : poésie
Auteur
Els Moors
Taal
Meertalig, Nederlands, Frans, Duits
Uitgever
Gent: Poëziecentrum, 2020
217 p.
ISBN
9789056553685 (Poëziecentrum, paperback) 9782875053596 (Maelström, paperback)

Besprekingen

Drietalige dichtbundel (Nederlands, Frans, Duits) met een uitgebreid voorwoord van Els Moors (1976), Dichter des Vaderlands van België van 2018-2019. Het voorwoord is de speech die zij hield bij de aanvaarding van deze publieke functie. Ze gaat in op de functie van poëzie, die niet te meegaand moet zijn, juist uitdagend en politiek tegendraads en een brug moet slaan. Maar tussen wie en wat? Ze zal zich inzetten voor het land, voor de talen die er gesproken worden: Vlaams, Frans en Duits, maar ook Arabisch. Vandaar dat ook enkele gedichten in het Arabisch vertaald zijn. Geëngageerde poëzie, zoals het gedicht ‘Vluchteling’ of ‘Hoe heter hoe beter: Klimaatlied’ (auto’s die drijven op een zee van plastiek), maar ook persoonlijke gedachten die springen van gevoel naar beeld en vice versa: 'mateloos diep / en bovenmatig hoog / en lang en breed / ik voel mezelf / als dolend in de wijdte / van de wind'. Mooie opbrengst van haar jaar als Dichter des Vaderlands, waarin de meertaligheid, de dive…Lees verder

Over Els Moors

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Kritzolina

Els Moors (Poperinge, 16 juli 1976) is een Vlaams dichteres en prozaschrijfster.

Moors studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Gent. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam en volgde de nieuwe opleiding Tekst en Beeld aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze woont en werkt in Brussel.

Werk

In 2006 debuteert Moors met haar dichtbundel er hangt een hoge lucht boven ons bij de Nederlandse uitgeverij Nieuw Amsterdam. Hierin alterneert ze tussen zwaarte en lichtheid in toon en thematiek. Schijnbaar dagelijkse taferelen worden getransformeerd tot "een nieuwe werkelijkheid". In 2008 verschijnt haar eerste roman Het verlangen naar een eiland bij dezelfde uitgeverij en in 2010 met Vliegtijd drie verhalen en een brief. Haar tweede dichtbundel, Liederen van een kapseizend paard, verscheen in 2013 zowel bij Nieuw Amsterdam als bij de Vlaamse uitgeverij het balanseer.

Moors publiceerde eerder gedic…Lees verder op Wikipedia