Boek
Nederlands

Het levende hoofd

Els Pelgrom (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
+1
Het levende hoofd
×
Het levende hoofd Het levende hoofd
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Gekko ontdekt een kaal hoofd en gunt hem één wens, waarna het hoofd kennismaakt met Het Leven. Met illustraties in kleur. Vanaf 10 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Het levende hoofd
Auteur
Els Pelgrom
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2022
196 p. : ill.
ISBN
9789024597277 (hardback)

Besprekingen

‘Het levende hoofd’ is een origineel verhaal over een hoofd dat kennismaakt met het leven, terwijl de gekko zijn nieuwe vriend moet behoeden voor allerlei gevaren. De gekko kan wensen vervullen. Hierdoor krijgt het hoofd eerst zwart haar met witte veren, dan een paar benen en armen en uiteindelijk een lijf zodat hij eindelijk de wereld kan ontdekken. In 2022 is het zestig jaar geleden dat Els Pelgrom debuteerde. Haar werk is bekroond met veel belangrijke prijzen, waaronder de Gouden Griffel, de Zilveren Griffel, de Deutscher Jugendliteraturpreis en de Theo Thijssen-prijs. Illustrator Sylvia Weve (bekend van o.a. Doodgewoon en Uit elkaar) won eveneens veel prijzen, waaronder een Gouden Penseel, de Woutertje Pieterse Prijs en de Max Velthuijs-prijs voor haar oeuvre. Met artistieke illustraties in kleur. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Het levende hoofd

De oude Alsinha zorgt voor haar kleinzoon, die enkel bestaat uit een hoofd. Een hoofd dat kan denken, zien en horen, praten en lezen. Wanneer een gekko het hoofd stokjes tovert als benen en armen, trekt het hoofd als een koppoter of kopvoeter de wereld in. Wie zijn pad kruist, schrikt zich rot. Behalve een prof die hem als didactisch materiaal wil gebruiken. Wanneer artsen de kopvoeter willen onderzoeken tovert de gekko hem een echt lichaam, zij het een wit lichaam bij zijn zwarte hoofd. Om te ontsnappen aan de politie, vraagt de jongen de gekko hem een laatste keer in een ander lichaam te toveren.  Dat vreemde verhaal krijg je voorgeschoteld vanuit de drie hoofdpersonages: achtereenvolgens het hoofd, zijn oma Alsinha, en vooral Gekko. Wat natuurlijk een inkijk geeft in hun gedachten en gevoelens, ook over elkaar. Dat maakt het boek zeker niet te beschrijvend, integendeel, de gebeurtenissen buitelen in een rotvaart over elkaar. Al zijn de beschrijvingen vermelden…Lees verder

Over Els Pelgrom

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Anefo / Croes, R.C.

Els Pelgrom (pseudoniem van Else Koch) (Arnhem, 2 april 1934) is een Nederlandse schrijfster, voornamelijk van kinderboeken.

Leven

Els Pelgrom werd op 2 april 1934 in Arnhem geboren als Else Koch. De hongerwinter bracht ze door op een boerderij op de Veluwe, dit is een element dat in haar boeken terugkomt. In Amsterdam volgde ze de school voor kunstnijverheid en een opleiding tot onderwijzeres. Met haar echtgenoot (beeldend kunstenaar Karl Pelgrom) en haar drie kinderen woonde ze in Drenthe en Groningen.

In 1962 debuteerde Pelgrom met Het geheimzinnige bos. Ze deed redactiewerk voor een kinderrubriek, vertaalde boeken, schreef boekjes voor beginnende lezers en bewerkte klassieke verhalen voor kinderen met leesproblemen.

Na haar scheiding keerde ze terug naar Amsterdam, waar ze korte tijd bij de openbare bibliotheek werkte. In 1977 verscheen haar tweede boek: De kinderen van het Achtste Woud, dat wel …Lees verder op Wikipedia