Boek
Nederlands
Drie homoseksuele mannen worstelen met de strenge moraal van de Engelse samenleving aan het begin van de twintigste eeuw.
Onderwerp
Homoseksualiteit
Titel
Maurice
Auteur
E.M. Forster
Vertaler
Theo Kars
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Maurice
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2023 | Andere uitgaven
302 p.
ISBN
9789046831090 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Een klassieke roman van E.M. Forster over drie homoseksuele mannen die worstelen met de strenge moraal van de Engelse samenleving. 1914. Op de universiteit van Cambridge beleven Clive Durham zijn vriend Maurice Hall een intieme en geweldige, maar ook verboden relatie. Wanneer Clive hun relatie verbreekt om met een vrouw te trouwen is Maurice diepbedroefd. Hij stort zich op zijn werk en probeert zich te laten ‘genezen’, maar houdt veel moeite met de onuitgesproken regels van de samenleving. Als Maurice een nacht doorbrengt met jachtopziener Alec Scudder raakt hij in paniek. Alec wil een oprechte liefdesrelatie, maar durft Maurice daar ook echt voor te kiezen?
 In invoelende, beeldende en precieze stijl geschreven. Met een voorwoord van Splinter Chabot. Met name geschikt voor literaire lezers. E.M. Forster (1879-1970) was een beroemde Britse schrijver en essayist. Zijn werk werd in meer dan dertig landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen. Hij schreef 'Maurice’ al in 1914, m…Lees verder

Over E.M. Forster

Edward Morgan Forster (Marylebone, Londen, 1 januari 1879 - Coventry, 7 juni 1970) was een Engels romanschrijver en essayist.

Zijn werk heeft als thematiek veelal de botsing tussen twee culturen en de onoverbrugbaarheid van de verschillen. Hij haalde inspiratie voor zijn romans uit de reizen die hij maakte naar Egypte, Duitsland en India. Zijn beroemdste roman is A Passage To India, een beschrijving van het leven in India onder Britse heerschappij. Het boek toont de vooroordelen die de Britten en Indiërs ten opzichte van elkaar hebben en de conflicten die daarvan het gevolg zijn.

In ander werk (A Room with a View en Howards End, dat wel als zijn beste werk wordt beschouwd) speelt het conflict tussen maatschappelijke klassen een grote rol. Forster zelf, die uit de gegoede burgerij voortkwam, voelde zich vooral aangetrokken tot jongens uit het arbeidersmilieu. Precies dit cultuurverschil komt ook ten tonele in het postuum in 1971 verschenen <…Lees verder op Wikipedia