Boek
Nederlands

Ik zie je graag

Émile Jadoul (auteur), Katrien Vandewoude (vertaler)
Een poes vertelt een vis hoe leuk en hoe lief hij hem vindt. De vis weet niet zo goed of hij de poes moet geloven. Oblong hardkartonnen prentenboek met eenvoudige, humoristische kleurenillustraties. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Verliefd zijn
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Ik zie je graag
Auteur
Émile Jadoul
Vertaler
Katrien Vandewoude
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
A la folie
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2015
[22] p. : ill.
ISBN
9789462344952 (hardback)

Besprekingen

Dit stevig, oblong kartonnen boekje voor kleuters bestaat uit een gesprek tussen een poes en een vis. De Vlaamse titel klinkt misschien niet gebruikelijk in het Nederlands, maar is zeker de moeite van het invoeren waard. De poes spreekt in verschillende bewoordingen uit dat hij van de vis houdt. Die aarzelt een beetje met het beantwoorden van die gevoelens, zoals je van een kleine vis mag verwachten tegenover degene die hem zou kunnen opeten. Ook zijn lichaamstaal spreekt boekdelen. De verrassing zit in het einde. De tekeningen zijn al even eenvoudig als de tekst en in grove zwarte lijnen neergezet. Minimaal ingekleurd met dekkende verf – rood, lichtblauw, groen en donkerblauw – tegen een witte achtergrond is er aan details weinig te bekijken, maar de kracht van het beeld is daardoor des te sterker. Het leuke aan het concept is het feit dat je op het verkeerde been wordt gezet door de twee hoofdpersonen, hetgeen voor de kleintjes misschien niet direct duidelijk is, maar voor de groter…Lees verder

Ik zie je graag

In dit langwerpige kartonboekje zien we hoe een kat een bekentenis aflegt. Hij zegt, heel oprecht Ik vind je leuk tegen een goudvis. De kat vraagt of dit wederzijds is. De vis twijfelt wat en houdt het diplomatisch op een beetje. Maar daar laat de kat het niet bij. Hij vindt de goudvis immers niet alleen leuk, maar ook lief en daar komt nog bij dat hij helemaal gek is op de goudvis. Bij elke bekentenis stelt hij de vraag en jij?. Het antwoord van de vis is nooit helemaal spontaan en je merkt dat hij toch nog ergens twijfelt aan de goede bedoelingen van de poes.

Als lezer twijfel je op een bepaald moment ook even, want poes neemt vis plots mee op zijn scooter. Terwijl hij zegt dat hij vis echt heel graag ziet, haalt hij hem uit de visbokaal, roept hij dolgraag! en laat hij tegelijk de goudvis vrij in een groot meer. En daarmee verdwijnt alle twijfel bij de vis. Hij betuigt vrolijk en oprecht zijn liefde voor de poes en voegt daar erg overtuigend aan toe voor altijd!.
Lees verder