Strip
Nederlands

De oorlog van Alan : herinneringen van Alan Ingram Cope. 1

Emmanuel Guibert (auteur)

De oorlog van Alan : herinneringen van Alan Ingram Cope. 1

?Toen ik achttien jaar oud werd, zei Uncle Sam dat hij wilde dat ik me in een uniform zou hijsen om te gaan vechten met een figuur die Adolf heette. Dat heb ik gedaan.? Alan brengt nog kranten rond in Pasadena als de oorlog voor Amerika begint met de aanval op Pearl Harbor. Hij wordt opgeroepen, volgt in Fort Knox een opleiding om een tank te besturen en stapt op zijn twintigste verjaardag, 19 feb
Titel
De oorlog van Alan : herinneringen van Alan Ingram Cope. 1 / [scen. en tek.] Emmanuel Guibert
Auteur
Emmanuel Guibert
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La guerre d'Alan [1]
Editie
1
Uitgever
's-Hertogenbosch: Silvester, 2009
88 p. : ill.
ISBN
9789058854063 (hardback)

Besprekingen

Deze uitgave is, zoals het meeste van Guiberts werk, een opvallende verschijning in de stripproductie. Niet omdat het een evidente presentatie als ernstige beeldroman heeft ? over herinneringen en de oorlog, dik met afwijkend formaat ? maar door de tonaliteit. Dit eerste deel althans is van een eenvoud en onverwachte positiviteit die je niet alleen onmiddellijk op het verkeerde been zet, maar ook snel meetrekt in het relaas.

Die vertelling klinkt alledaags, hoewel het over een soldaat tijdens de oorlog gaat. Alan Cope was een van die eenvoudige en jonge Amerikaanse mannen die tekenden voor het leger en zonder echt te weten waar ze aan begonnen, werden klaargestoomd om nazi-Duitsland te gaan overwinnen. Als bejaarde raakt hij bevriend met Guibert, die in drie delen zijn herinneringen van beelden voorzag. (De oorspronkelijke Franse uitgave is al tien jaar oud, Cope overleed in 1999, niet zo lang na het verschijnen van het eerste deel).

Alan en Guibert vertellen in een gemo…Lees verder
In deze buitengewoon goed getekende strip geeft de Franse tekenaar de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog weer van de Amerikaanse soldaat Alan. Ze ontmoetten elkaar ooit bij toeval aan de Franse kust waarna de toen 69-jarige veteraan zijn verhaal aan de tekenaar vertelde. In dit eerste deel van het uiteindelijke drieluik komt de periode aan bod waarin Alan zijn opleiding krijgt tot soldaat. Hij blijkt aanleg te hebben voor radioverbindingen en rondt met glans een opleiding tot verbindelaar af. In februari 1945 vertrekt hij per boot naar Europa en daar begint zijn oorlog pas echt. De belevenissen van Alan zijn heel klein en fijntjes, maar door de mooie, sfeervolle zwart-wittekeningen komt het verhaal goed tot leven en speelt het zich pal voor je ogen af. Een strip die door de grote toegankelijkheid geschikt is voor alle striplezers, zeer zeker ook voor liefhebbers van goed getekende strips met een boeiend verhaal.

Over Emmanuel Guibert

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thesupermat

Emmanuel Guibert (Parijs, 1964) is een Frans stripauteur. Zijn debuut maakte hij met het album Brune. Als tekenaar is hij bekend van het drieluik De oorlog van Alan, over Alan Cope, een jonge Amerikaanse soldaat in de Tweede Wereldoorlog, en De fotograaf, over het werk van Artsen zonder grenzen in Afghanistan. In De fotograaf maakt hij een synthese van originele foto's met striptekeningen. Diezelfde techniek paste Guibert toe voor zijn strip Des nouvelles d'Alain. Hierin staan de herinneringen van Alain Keler centraal, een journalist en fotograaf die de geschiedenis van de vervolging van de Roma-zigeuners in Europa vertelt. Samen met Joann Sfar maakte hij De dochter van de professor en de historische strip Zwarte olijven.

Guibert werkte ook als scenarist. Samen met tekenaar Marc Boutavant maakte hij verschillende delen van de kinderstrip Ariol. Deze strip over een blauw ezeltje dat zich afspeelt op school, werd g…Lees verder op Wikipedia