Boek
Nederlands

De knappe kniptor

Eric Carle (auteur)
+1
De knappe kniptor
×
De knappe kniptor De knappe kniptor

De knappe kniptor

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een kleine kniptor valt uit een boom; een wijze, oude kniptor leert hem hoe hij op z'n pootjes terecht moet komen. Hardkartonnen prentenboek met kleurige illustraties en een korte tekst. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Kevers, Volhouden
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
De knappe kniptor
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The very clumsy click beetle
Uitgever
Bloemendaal: Gottmer, 2000
[28] p. : ill.
ISBN
90-257-3042-6

Besprekingen

Een kleine kniptor gaat overdag op verkenning uit en valt ’s avonds op zijn rug uit een boom. Een wijze oude kniptor leert hem ’s anderendaags hoe hij moet knippen om met een salto op zijn pootjes terecht te komen. De kleine kniptor probeert het enkele malen maar het mislukt. Pas als een mens hem nieuwsgierig komt bekijken, slaagt hij. Als je deze bladzijde omslaat, hoor je via een ingebouwde chip* de kniptor driemaal knippen bij zijn driedubbele salto. Educatieve bedoelingen zitten, zoals zo vaak bij Carle, verstopt in een eenvoudig verhaal. Het leerproces van de jonge kniptor wordt ondersteund door de aanmoedigingen van enkele dieren. Begrippen zoals dag en nacht, groot en klein zitten in het verhaal verweven. De grote, felgekleurde schilderijen in collagetechniek zijn aantrekkelijk. De tekst, die in een losse schikking bij de illustraties staat, laat zich goed voorlezen. Voorin staat enige informatie over de kniptor. Een leuk en leerrijk kijk- en voorleesboek voor kinderen vanaf 3 …Lees verder

Over Eric Carle

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929) is een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hungry Caterpillar (1969), in het Nederland…Lees verder op Wikipedia