Boek
Nederlands

Het grote boek van kleine beestjes

Eric Carle (auteur), J.H. Gever (vertaler)
+1
Het grote boek van kleine beestjes
×
Het grote boek van kleine beestjes Het grote boek van kleine beestjes

Het grote boek van kleine beestjes

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Bundel van vier verhalen: over een spin die het te druk had, een krekel die niet kon tsjirpen, een dappere kniptor en een eenzaam vuurvliegje. Alle vier verhalen worden gevolgd door een puzzel, recept en een knutseltip. Oblong uitgave met kleurrijke collages. Vanaf ca. 3 jaar.
Bevat
De spin die het te druk had
De knappe kniptor
De krekel die niet tsjirpen kon
Het eenzame vuurvliegje
Bevat
Onderwerp
Dieren
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Het grote boek van kleine beestjes
Auteur
Eric Carle
Vertaler
J.H. Gever
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The very Eric Carle treasury
Uitgever
Haarlem: Gottmer, © 2019
143 p. : ill.
Aantekening
Bevat naast de 4 verhalen ook puzzels, knutsels en recepten
ISBN
9789025771973 (hardback)

Besprekingen

Bundel met vier eerder afzonderlijk verschenen prentenboekverhalen, samengesteld ter ere van de negentigste verjaardag van de wereldbekende auteur. In ‘De spin die het te druk had’ (1984) negeert een spin alle toenaderingen van de boerderijdieren om onafgebroken aan zijn web te werken. In ‘De krekel die niet tjirpen kon’ (1990) lukt het een krekel maar niet om de groetende dieren antwoord te geven. ‘De knappe kniptor’ (1999) gaat over doorzetten. Het beestje is op zijn rug gevallen. Kan hij weer overeind komen? Langslopende dieren moedigen hem aan. ‘Het eenzame vuurvliegje’ (1995) gaat op zoek naar zijn vriendjes, maar wordt steeds weer teleurgesteld. De vier verhalen bestaan uit korte teksten met veel herhaling en hebben een positief en verrassend einde. Grote druk. De karakteristieke illustraties bestaan uit prachtige collages met een geheel eigen charme. De gestileerde dieren zijn goed herkenbaar, met kleurrijke patronen en vormen. Elk avontuur sluit af met een recept, een puzzel e…Lees verder

Het grote boek van kleine beestjes

Het is feest! Eric Carle, u weet wel, de kinderboekenschrijver en illustrator van Rupsje Nooitgenoeg die al vijftig jaar lang de meest prachtige boeken voor kinderen van alle leeftijden maakt, is negentig jaar geworden. In ‘Het grote boek van kleine beestjes’ verzamelt hij vier inspirerende verhalen over zijn favoriete insecten. Deze feesteditie begint met een verwelkoming door Eric Carle waarin hij uitlegt hoe hij de insecten als metaforen voor kinderen ziet. ‘De spin die het te druk had’ gaat over werken, ‘De krekel die niet tjirpen kon’ gaat over liefde, ‘De knappe kniptor’ gaat over doorzetten en ‘Het eenzame vuurvliegje’ gaat over ergens bij horen.‘Het is avond en de zon gaat onder. Een klein vuurvliegje wordt geboren. Hij vouwt zijn vleugeltjes uit en vliegt de donkere lucht in.’ Elk verhaal begint met een kennismaking met het insect. Je wordt als lezer uitgenodigd op het avontuur dat dit kleine beestje aangaat. Dankzij de verschillende ontmoetingen die vol…Lees verder

Over Eric Carle

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929) is een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hungry Caterpillar (1969), in het Nederland…Lees verder op Wikipedia

Suggesties