Boek
Nederlands

Slokkebrok de reuzenslang

Eric Carle (illustrator), Ernst Van Altena (auteur), Richard Buckley (auteur)
+1
Slokkebrok de reuzenslang
×
Slokkebrok de reuzenslang Slokkebrok de reuzenslang
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een reuzenslang eet alle dieren op die hij tegenkomt, tot hij uiteindelijk zijn eigen staart oppeuzelt. Prentenboek met kleurrijke illustraties in collagetechniek. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Dieren, Gulzig zijn
Titel
Slokkebrok de reuzenslang / Eric Carle ; met tekst van Ernst van Altena
Illustrator
Eric Carle
Auteur
Ernst Van Altena Richard Buckley
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The greedy python
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2007
[20] p. : ill.
Aantekening
Naar een idee van Richard Buckley
ISBN
9789025742362

Besprekingen

Slokkebrok, een gifgroene slang van wel honderd meter lang, leefde in het oerwoud en heeft zijn naam gekregen omdat hij alles at wat zijn pad kruiste. Een heel menu werd samengesteld: een kleine muis als voorgerecht, een vogeltje ertussen, een vleermuis, een vis, een groene kikker... Slokkebrok werd steeds dikker en zelfs een stekelvarken, een aap met huid en haar, een buffel en een olifant konden hem niet ontsnappen. Na tien stuks, was Slokkebrok pas voldaan. In zijn buik stommelden alle dieren luid tot Slokkebrok er misselijk van werd en de dieren uitspuugde. De slang was dan wel snel opgeknapt, maar ook door de honger verslapt. Dan zag hij een vreemd, gifgroen dier bewegen, en hij at het op. Maar viel dat even tegen...

Slokkebrok de reuzenslang is een boek vol actie om voor te lezen aan peuters en kleuters. Het verhaal in vlotte rijmtaal laat toe om veel intonatie, dramatiek en gebaren te gebruiken, om de spanning en opbouwende reusachtigheid van het verhaal te benadr…Lees verder
Een reuzenslang, zó lang dat hij niet op een bladzijde past, eet alle dieren op van groot tot klein. Als ze hem in de weg zitten, spuugt hij ze alle 10 weer uit en maakt dan een eind aan zichzelf door zichzelf op te eten (dood?). De laatste tekening is die van een nog maar heel kort stukje slang met de staart in de bek. Wat je daar als peuter mee moet, wordt niet helemaal duidelijk: opgeruimd staat netjes, lijkt het motto. Bekende Carle-motieven als tellen en steeds een dier erbij, zijn uitgebeeld in paginagrote (soms zelfs twee pagina's) collageachtige illustraties in prachtige, warme kleurencombinaties. Drie keer wordt de zon als toeschouwer opgevoerd. De weinigzeggende tekst (4 à 6 regeltjes per bladzijde) is wat geforceerd in rijmvorm geperst. Een prentenboek met mooie prenten en een matige tekst om te bekijken met en voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 3 jaar.

Over Eric Carle

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929) is een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hungry Caterpillar (1969), in het Nederland…Lees verder op Wikipedia

Suggesties