Boek
Nederlands

De droomster van Oostende

+1
De droomster van Oostende
×
De droomster van Oostende De droomster van Oostende

De droomster van Oostende

Titel
De droomster van Oostende
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La rêveuse d'Ostende
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2009
238 p.
ISBN
9789045011806

Besprekingen

Dit boek bevat vijf verhalen waarin de verbeelding ? en hoe die ons parten speelt ? aan de macht is. Verhalen ook waarin vooral vrouwen de hoofdrol spelen, en 'valkuilen' vormen waarin je kunt tuimelen.
De eerste vrouw is Emma Van A., een oudere dame ("van antiek naar curiosa afgezakt"), bij wie de verteller ? een auteur die net zijn relatie heeft zien stuklopen ? op pension komt in haar ouderwetse villa aan de dijk van Oostende. Naarmate het onderlinge vertrouwen toeneemt, zal ze hem vertellen waarom ze nooit getrouwd is, maar wel één allesoverheersende en eenmalige passie heeft gekend ("over een grote liefde kun je niet heen komen, dan blijft er alleen as over"). Omdat de minnaar van zeer hoge komaf was, moest de verhouding geheim blijven. Maar naarmate Emma meer blootgeeft, slaat bij de verteller de twijfel toe. Temeer omdat het lijkt alsof hier de geschiedenis van Odysseus en Nausicaä tot in de details wordt geparafraseerd. Of toch niet?
De antiekhoudster Gabrielle van haar…Lees verder
Vijf verhalen waarin droom en verbeelding, vaak in contrast met de werkelijkheid, centraal staan. De personages - vier van de vijf hoofdpersonen zijn vrouwen - leven met dromen en/of waanideeën die van grote invloed zijn op hun bestaan, zowel positief als negatief. Het eerste (de titel) en het laatste verhaal, die het raadselachtige niet helemaal prijsgeven, zijn het meest geslaagd. Onderhoudende, vlot leesbare, deels romantische, deels thrillerachtige verhalen die de liefhebbers van 'Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran' en 'Oscar en oma Rozerood' zeker zullen bekoren. Goede vertaling. Smaakvol uitgegeven, aansprekende illustratie op het omslag, kleine druk.

Over Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Asclepias

Éric-Emmanuel Schmitt is een Frans-Belgisch schrijver die geboren werd op 28 maart 1960 in Lyon. Hij woont sinds 2002 in Brussel en verwierf in 2008 de Belgische nationaliteit.

Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne in Parijs. In 1987 behaalde hij zijn doctoraat met een scriptie over Diderot. Zijn tweede toneelstuk, De bezoeker (Le visiteur), werd bekroond met drie Molière-prijzen.

In 2016 werd hij benoemd als Commandeur in de Kroonorde.

Vertaalde werken

Romans

  • Het evangelie volgens Pilatus (2000)
  • Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (2001)
  • Odysseus uit Bagdad (2009)
  • De vrouw in de spiegel (2011)
  • Le poison d'amour (2014)
  • Journal d'un amour perdu (2019)

Toneelstukken