Boek
Nederlands

Tijl Uilenspiegel

Ernst Van Altena (bewerker), Lisbeth Zwerger (illustrator)
Bewerking van de avonturen van de beroemde en beruchte nar. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Tijl Uilenspiegel / bewerkt door Ernst van Altena ; [ill.] Lisbeth Zwerger
Bewerker
Ernst Van Altena
Illustrator
Lisbeth Zwerger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Till Eulenspiegel
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2000
[28] p. : ill.
ISBN
90-5579-369-8

Besprekingen

Vrij kort na het verschijnen van het eerste Uilenspiegelboek in 1510 met als vermoedelijke auteur Herman Bote, werd de eerste Nederlandse versie gedrukt: de Antwerpenaar Michiel Hillen bracht tussen 1518 en 1546 een vertaling van het volksboek, die op haar beurt talloze herdrukken en honderden bewerkingen kende. De satirische ondertoon en de vrij platte scabreuze humor maakten het volksboek heel populair bij de kleine lieden, die in Uilenspiegel een woordvoerder van eigen onverschrokkenheid tegen de gezagsdragers zagen..

Maar voor een kinderlijk lezerspubliek was het volksboek helemaal niet bestemd. De laatmiddeleeuwse Tijl Uilenspiegel was eerder een schurk dan een onschuldige schelm. Door de eeuwen heen werd zijn imago in fraai geïllustreerde kinderboekjes bijgeschaafd en gezuiverd tot hij de vrolijke deugniet en zwerver werd die de groten graag bij de neus neemt en satire en humor als wapens hanteert. Ook voor het voorliggende fijne prentenboekje werden enkel licht verteerb…Lees verder
In dit boek wordt in 11 hoofdstukken het bekende levensverhaal van de klassieke volksheld Tijl Uilenspiegel verteld. Tijl wordt onder andere driemaal gedoopt, hij danst koord en gooit daarbij alle verzamelde schoenen van het volk naar beneden en leert een ezel lezen. De verhalen bevatten dezelfde kleurrijke, sprookjesachtige illustraties als de uitgave uit 1990 met een Nederlandse tekst van Harriet Laurey*. De bewerkte tekst in deze nieuwe uitgave is toegankelijker. Voor de blauwe omslag is een andere illustratie uit het boek gekozen dan in 1990. Nu is te zien hoe Tijl een ezel leert lezen onder het toeziend oog van enkele geleerden. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

Over Ernst Van Altena

Ernst Rudolf van Altena (Amsterdam, 11 december 1933 – Landsmeer, 14 juni 1999) was een Nederlandse dichter, schrijver en vertaler. Hij werd vooral bekend als vertaler van chansons van Jacques Brel. Hij was een broer van onder meer choreograaf Ferdinand van Altena.

Levensloop

Van Altena groeide op in Amsterdam in een sociaaldemocratisch milieu. Na de HBS en diverse korte betrekkingen (van kantoormedewerker tot filmassistent) werd hij in 1955 reclametekstschrijver.

Vanuit zijn reclameberoep ging hij al gauw radiocabaretteksten maken en daarna ging hij steeds meer theaterteksten en letterkundige teksten schrijven en vertalen. Hij zat enige jaren in het bestuur van de Vereniging van Letterkundigen, het Fonds voor de Letteren, en diverse andere belangenverenigingen voor schrijvers en vertalers. Naast dit alles heeft hij verscheidene radio- en televisieprogramma's gemaakt waarin poëzie en chansons centraal stonden.

Ern…Lees verder op Wikipedia