Boek
Nederlands

Boeken van de troost

Erwin Mortier (auteur)
De gecompliceerde liefdesrelatie tussen de Belgische Hélène, haar geliefde Matthew en Hélène's broer Edgard, die ook verliefd is op Matthew, tegen de achtergrond van de gruwelijke Eerste Wereldoorlog.
Bevat
Titel
Boeken van de troost
Auteur
Erwin Mortier
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
693 p.
ISBN
9789403137407 (hardback)

Besprekingen

Mag het ietsje meer zijn?

Roman. Erwin Mortier geeft zijn romantweeluik over de Eerste Wereldoorlog een nieuw leven als één volume. Extra brieven zijn het cement dat Godenslaap en De spiegelingen bij elkaar brengt.

Ondanks de schitterende ontvangst stond Erwin Mortiers diptiek over de Grote Oorlog, Godenslaap (2008) en De spiegelingen (2014), de jongste jaren in de schaduw van Oorlog en terpentijn, de roman waarmee Stefan Hertmans zelfs internationaal potten brak. Dat is jammer. Toen het eerste deel tien jaar geleden verscheen, werd Mortier in Vlaanderen en Nederland met accolades overladen en zelfs met Proust en Claus vergeleken. Hij verweefde meesterlijk de peripetieën van kleine levens met het drama van de grote geschiedenis. 'België op z'n allermooist', vond een Nederlandse recensent. Maar bovenal lieten Mortiers taal en stijl een diepe indruk - hier en daar ergerde een criticus zich eraan, omdat ze te gekunsteld zouden zijn en leegheid zouden camoufleren. Godenslaap leverde Mortier de AKO Literatuurprijs op: de jury was gefascineerd door de intense beschrijving van 'de dubbelzinnige schoonheid van de Eerste Wereldoorlog'. Zes jaar later werd De spiegelingen als een waardige opv…Lees verder

In deze omnibus zijn drie boeken van de gelauwerde auteur (1965) opgenomen, Zijn roman 'Godenslaap' (2008), diens opvolger 'De Spiegelingen' (2014) en een brievenboek dat Mortier heeft geschreven en dat als scharnier fungeert tussen beide eerdere boeken. In 'Godenslaap' blikt de hoogbejaarde Belgische Hélène Demont terug op haar geliefde, de Britse fotograaf Matthew, in en na de Eerste Wereldoorlog. 'De Spiegelingen' bevat de memoires van haar broer Edgard die ook verliefd was op Matthew. De brieven van Matthew, die als middenstuk bedoeld zijn, lichten deze gecompliceerde dubbele liefdesrelatie toe. Op de achtergrond speelt de gruwelijke oorlog van 1914-1918 die door Mortier op weergaloze wijze wordt verbeeld, via schokkende details. Liefde, oorlog en de langdurige naweeën daarvan leveren een meesterwerk op. Matthews later toegevoegde brieven vormen een meerwaarde.

Over Erwin Mortier

Erwin Mortier (Nevele, 28 november 1965) is een Vlaamse schrijver. Hij groeide op in Hansbeke, een dorpje aan de zuidergrens van het Meetjesland en deelgemeente van Nevele. Mortier woont samen met radio- en televisiemaker Lieven Vandenhaute.

Opleiding

Mortier studeerde kunstgeschiedenis in Gent en behaalde daarnaast het diploma van psychiatrisch verpleegkundige. Van 1991 tot 1999 was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Dr. Guislain Museum, waar hij werkte op het vlak van de geschiedenis van de psychiatrie. In deze periode publiceerde hij in diverse literaire tijdschriften als De Gids, De Revisor, Het Nieuw Wereldtijdschrift en Optima.

Schrijverscarrière

Sinds 1999 leeft Mortier uitsluitend van zijn pen. Hij heeft al verscheidene romans, novelles, dichtbundels en essays gepubliceerd. Een r…Lees verder op Wikipedia