Boek
Nederlands

De lange weg naar Rome : roman

Francesca Melandri (auteur), Etta Maris (vertaler)
Als een vrouw in 2010 in Rome voor haar deur een Ethiopische vluchteling aantreft die zegt dat hij haar neef is, is dat het startpunt voor een onderzoek naar het koloniale verleden van Italie͏̈.
Titel
De lange weg naar Rome : roman
Auteur
Francesca Melandri
Vertaler
Etta Maris
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Sangue giusto
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2018
527 p.
ISBN
9789059367784 (paperback)

Besprekingen

De Ethiopische vluchteling en de dementerende fascist

Welbespraakt verleidt de Italiaanse Francesca Melandri de lezer om uiteindelijk een verdrongen geschiedenis vol gruwelijkheden tot zich te nemen.

Ver over de 90 jaar is Atillo Profeti, die lang heeft gewerkt voor een Romeinse stadsontwikkelaar, die in de jaren dertig fascist was - maar wie was dat toen niet? - en die drie kinderen op de wereld heeft gezet. Waarna er buitenechtelijk nog een vierde bij kwam. Hij is incontinent en dementerend, niet meer in staat om vragen over het verleden te beantwoorden.

Ook ontgaat hem dat de nieuwe rechtse burgemeesterskandidaat de woorden immigratie en criminaliteit uitspreekt als één woord, 'als twee concepten die bij elkaar horen vanwege een natuurlijke band die geen bewijs nodig heeft'. Noch dringt tot hem door dat er in 2010 auto's worden weggesleept uit het centrum omdat de Libische dictator Kadhafi aan zijn vriend president Berlusconi een staatsbezoek komt brengen, met in zijn bizarre entourage een tent en een geüniformeerde harem.

Actueel

De derde roman van film- en documentairemaker Francesca Melandri (1964), De lange weg naar Rome, genominee…Lees verder

Het juiste bloed

Roman. Francesca Melandri graaft naar de wortels van het racisme bij de Italianen. Een stevige portie koloniale geschiedenis verpakt in een Ethiopisch-Italiaanse familiesage.

De wortels van het heden liggen in het verleden, zegt Francesca Melandri, maar in het collectieve geheugen van de Italianen zitten forse gaten. Vooral de onverkwikkelijke episodes uit de vaderlandse geschiedenis worden gretig verdrongen, en daar probeert de schrijfster iets aan te doen. Haar debuutroman Eva slaapt ging over de vrijheidsstrijd van Zuid-Tirol, Hoger dan de zee vertelde het verhaal van de Rode Brigades en in De lange weg naar Rome worden de misdaden uit de koloniale periode aangepakt.

Sangue giusto luidt de oorspronkelijke titel van deze vuistdikke pil, want het juiste bloed hebben, daar komt het in Italië op aan. Dat was al zo in de jaren '30, toen Mussolini zijn beruchte rassenwetten afkondigde, en ook nu nog wordt je nationaliteit er bepaald door het jus sanguinis. Dat recht van het bloed is de reden dat Melandri een jonge Ethiopiër, Shimeta Iegmeta Attilaprofeti, de lange weg naar Rome laat afleggen, waar de titel van de Nederlandse vertaling naar…Lees verder

Een oubaas met een handig haperend geheugen

Welbespraakt verleidt de Italiaanse Francesca Melandri de lezer om uiteindelijk een verdrongen geschiedenis vol gruwelijkheden tot zich te nemen.

Ver over de 90 jaar is Atillo Profeti, die lang heeft gewerkt voor een Romeinse stadsontwikkelaar, die in de jaren dertig fascist was - maar wie was dat toen niet? -, en die drie kinderen op de wereld heeft gezet. Waarna er buitenechtelijk nog een vierde bij kwam. Hij is incontinent en dementerend, niet meer in staat om vragen over het verleden te beantwoorden.

Ook ontgaat hem dat de nieuwe rechtse burgemeesterskandidaat de woorden immigratie en criminaliteit uitspreekt als één woord, 'als twee concepten die bij elkaar horen vanwege een natuurlijke band die geen bewijs nodig heeft'. Noch dringt tot hem door dat er in 2010 auto's worden weggesleept uit het centrum omdat de Libische dictator Kadhafi aan zijn vriend president Berlusconi een staatsbezoek komt brengen, met in zijn bizarre entourage een tent en een geüniformeerde harem.

De derde roman van film- en documentairemaker Francesca Melandri (1964), De lange weg naar Rome, een van de nominaties v…Lees verder

Alle wegen

Het is een beproefd recept: een blik familiegeheimen opentrekken en daar een literair driegangenmenu mee serveren. Francesca Melandri voltooit haar Italiaanse trilogie met een indrukwekkend magnum opus – duimen, vingers en aflikken.

Soms klopt het verleden letterlijk aan de deur maar als het dat doet in de vorm van een Ethiopische vluchteling die beweert haar neef te zijn, moet de volbloed Romeinse Ilaria zich toch even in het haar krabben. Het kleurverschil is duidelijk. Anderzijds heeft de jongen een paspoort waar wel de bijnaam van haar vader op prijkt, Attila Profeti – haar vader heet eigenlijk Attilio. En het zou niet de eerste keer zijn dat ze haar verleden moet herschikken. Op haar zeventiende kreeg ze van haar vader te horen dat ze een halfbroertje heeft maar Attilio bleef altijd terughoudend over zijn jeugdjaren in Ethiopië. Nu kan ze het hem niet meer vragen – hij is stokoud en dement – dus moet ze zelf op onderzoek uit. Al snel blijkt dat Attilio het fascistisch regime diende, meewerkte aan de brutale kolonisatie van Abessinië en dat wonderwel in de doofpot heeft weten te stoppen. Wat begint met een klop op de deur ontwikkelt zich tot een intrigerende familiegeschiedenis …Lees verder

De auteur boekte eerder succes met haar debuutroman, ‘Eva slaapt’, en haar tweede roman ‘Hoger dan de zee’*. Haar derde roman brengt een minder fraaie periode uit de Italiaanse koloniale geschiedenis in beeld. Op de dag dat Kadhafi Rome bezoekt vindt Ilaria bij haar deur een zwarte jongeman die volhoudt dat Ilaria’s vader zijn grootvader is en zij zijn tante. Voor Ilaria is dat het startpunt van een onderzoek naar haar vaders tijd in Ethiopië in de periode 1936-1941. Al gauw blijkt dat hij geen partizaan was, zoals hij altijd vertelde, maar een fascistische opportunist. De auteur (1964) trekt deze ingewikkelde, ontluisterende familiegeschiedenis open en verbindt het vluchtelingenvraagstuk, het racisme en de corruptie in het hedendaagse Italië met gruwelijke passages uit het verleden. Deze omvangrijke politieke roman is goed gedocumenteerd, bevat heftige, zeer beklijvende passages, maar is bij momenten ook wat overladen. Genomineerd voor de Premio Strega, de belangrijkste Italiaanse li…Lees verder

De patriarch liegt en bedriegt

Met 'De lange weg naar Rome' voltooit Francesca Melandri haar prachtige trilogie over Italië's verdringingsmechanismen

Met 'De lange weg naar Rome' voltooit Francesca Melandri haar trilogie over blinde vlekken en taboes uit Italië's moderne geschiedenis: meeslepende en urgente romans waarin het verdeelde collectieve geheugen van Italië, verdringing en geschiedvervalsing, steeds worden aangeklaagd via de lotgevallen van een familie; hun onderlinge betrekkingen, hun geheimen en leugens.

Zo belichtte Melandri (1964) in haar debuut 'Eva slaapt' het verzet van het kleine Zuid-Tirol tegen de onderdrukking van de Italiaanse Staat met het verhaal van Eva, dochter van een onmogelijke liefde. 'Hoger dan de zee' vertelde indringend de gevolgen van Italië's bloedige 'loden jaren' vanuit het perspectief van de familieleden van veroordeelde terroristen.

'De lange weg naar Rome' gaat nu in op een ander pijnlijk hoofdstuk uit de Italiaanse geschiedenis, de koloniale verovering van Ethiopië, halverwege de jaren dertig van de vorige eeuw. Hoewel de fascistische kolonisatie gepaard g…Lees verder