Boek
Nederlands

Bruis! : lezen, tekenen, dichten, doen

Frank Pollet (auteur), Gitte Vancoillie (auteur)
+1
Bruis! : lezen, tekenen, dichten, doen
×
Bruis! : lezen, tekenen, dichten, doen Bruis! : lezen, tekenen, dichten, doen

Bruis! : lezen, tekenen, dichten, doen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De gedichten dienen als inspiratie voor creativiteit en interactie. Door middel van korte rijmpjes en artistieke opdrachten wordt een link gelegd tussen dichtkunst en beeldende kunst.
Titel
Bruis! : lezen, tekenen, dichten, doen
Auteur
Frank Pollet Gitte Vancoillie
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2011
[100] p. : ill.
ISBN
9789022326411 (hardback)

Besprekingen

Bruis! begint met de regels ‘Een gedicht is een tekening met woorden. / Een tekening is een afgebeeld gedicht.’ Frank Pollet en Gitte Vancoillie expliciteren in dit boek de wisselwerking tussen woord en beeld. Pollet is niet aan zijn proefstuk toe, en schreef een bundel sprankelende teksten bij elkaar. Hij is op zijn best in het deel ‘de afhaalbrug’, waarin hij de taal te kijk zet door een spel met omkeringen: ‘Jij bent graag verliefd? Ik ben liever dichtliefd.’ Vancoillie voorziet zijn teksten van kleurrijke collages. Grote, effen kleurvlakken worden gecombineerd met uiterst gedetailleerde stukken bestaande uit zwart-witknipsels uit oude handboeken, stukken textiel, verknipte foto’s en dergelijke meer.
De wisselwerking tussen woord en beeld is op zich weinig vernieuwend in de wereld van het kinderboek, maar deze makers mikken verder. De lezer wordt namelijk aangespoord alvast teken- en schrijfgerei in de aanslag te houden, want hij moet met deze ‘actieve dichtbundel’ aan …Lees verder
Een origineel lees-, kijk- en doeboek rond gedichten. De gedichten zijn verdeeld over zeven thema's met prikkelende titels als Helden-dom!, Prikkeldraad en De afhaalbrug. Op elke spread staat een gedicht, voorzien van een collageachtige fantasievolle illustratie in heldere kleuren. Na ieder gedicht kan de lezer zelf in het boek aan de slag met een opdracht in de sfeer van het gedicht of de illustratie. Tegelijkertijd leert hij/zij van alles over diverse soorten rijm en manieren van illustreren. Er kan naar hartenlust worden geknipt en geplakt, getekend en gedicht. De kwaliteit van de gedichten is wisselend. Soms is de inhoud ondergeschikt aan het vormexperiment en is de lijn in het gedicht een beetje zoek. Andere gedichten getuigen van originele woordspelingen en beeldspraak en een frisse kijk op taal. Een boek dat bruist van de inspirerende opdrachten, waarop de lezer volop zijn creativiteit kan loslaten. Er is geen inhoudsopgave aanwezig, waardoor de indeling van het boek niet gelij…Lees verder

Bruis!

Doorgaans mag je in een boek niet knippen, plakken of tekenen. Maar Gitte Vancoillie en Frank Pollet schuiven met hun bruisend creatieve boek al deze regels aan de kant. In dit boek word je aangemoedigd om al je knip-, plak- en tekengerei boven te halen en ermee aan de slag te gaan.
Maar als je zin hebt om gewoon lekker te lezen, kan dat ook zonder probleem. Het boek is niet onaf, je zou kunnen zeggen dat de makers gewoon ruimte lieten voor verbetering. Lezers die niet zo creatief zijn met pen en penseel, kunnen gewoon achteroverleunen en zelfs nog wat opsteken ook. Wat is bijvoorbeeld een sonnet? Een woordspeling? En hoe zien binnenrijm en eindrijm eruit?
In de categorie 'lijm' kun je ook je diepste geheimen kwijt in dit boek; je schrijft stiekem op wie je stom vindt, of de naam van degene op wie je verliefd bent. Alles is veilig in dit boek, je kleeft de geheime pagina’s namelijk gewoon aan elkaar.
Kortom, dit boek bevat voor elk wat wils. Je hoeft niet te kiezen e…Lees verder

Over Frank Pollet

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nieuwsmeester

Frank Pollet (Sint-Niklaas, 5 juli 1959) is een Vlaamse schrijver van poëzie, jeugdboeken en theater. Tevens is hij werkzaam als journalist.

Carrière

De kinderboeken van Frank Pollet werden tweemaal bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury, met de Trofee LEES 1 7 en met de Inclusieve Griffel 2015. Werk van hem werd vertaald naar het Frans, Indonesisch en Chinees.

In 2016 ontving Frank Pollet de Cultuurprijs van de Stad Sint-Niklaas.

Frank Pollet en zijn vrouw Moniek Vermeulen vormen samen de hoofdredactie van KITS, een actualiteitenmagazine voor kinderen van 10 tot 12 jaar.

Bibliografie

Kinder- en jeugdboeken

  • Woordbrigade
  • Opastop!
  • Vanillo!
  • Crapuultjes!
  • De Put!
  • Kierewieteke!
  • Zonder Doel
  • Burenboel!
  • Gezellig…Lees verder op Wikipedia