Boek
Nederlands

Ziek

Gideon Samson (auteur)
+1
Ziek
×
Ziek Ziek
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Belle (13, ik-figuur) is ernstig ziek en ligt in het ziekenhuis. Ze beschrijft haar omgeving en de mensen die bij haar op bezoek komen met een cynische blik. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Ziek zijn, Familie
Titel
Ziek
Auteur
Gideon Samson
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2009
124 p.
ISBN
9789025853327

Besprekingen

Ziek zijn is geen pretje, dat weet iedereen. Je hoeft dan wel niet naar school, maar je voelt je te belabberd om ten volle van die gedachte te kunnen genieten, en de hele dag in bed liggen is ook maar niks. Gelukkig is er meestal de zorg van een liefhebbende moeder die op tijd en stond je temperatuur komt meten en je voorziet van de nodige vitaminen. Een andere pleister op de wonde is dat een ziekenhuisverblijf vaak gepaard gaat met het aantal bezoekjes dat je anders op een jaar tijd verwerkt, én met de nodige cadeautjes om het leed te verzachten. Allemaal goed en wel, maar je geneest er natuurlijk niet van.

Belle ligt het hele boek lang in een ziekenhuisbed. Ze doorziet het hele pakjescircus en voelt zich absoluut niet gelukkig met alle aandacht van de "medelijders". Haar moeder is meer bezig met het ontwijken van haar vader dan met het welbevinden van dochterlief, haar vader beperkt de bezoekjes op zijn beurt zowel in aantal als in duur, en haar vriendinnen ziet ze liever ga…Lees verder
Belle (13, ik-figuur) is ernstig ziek, ligt in het ziekenhuis en voelt zich beroerd. Vanuit haar perspectief beschrijft ze met cynische blik haar omgeving, de vriendinnen die haar alleen uit 'zieligheid' komen bezoeken, haar ouders en de dokter die stomme vragen stelt. Al meteen wordt de lezer het verhaal ingetrokken. Je voelt de ellende van Belle, doorziet met haar de schijnheiligheid en het onvermogen van de mensen om haar heen. De personages zijn erg goed en realistisch uitgewerkt, vooral het personage van Belle; je begrijpt waarom ze cynisch en af en toe gemeen is. De stijl is heel direct, korte zinnen, veel dialoog. In elk hoofdstuk staan stukjes herinnering, die teruglopen in de tijd en informatie over haar achtergrond geven. In de loop van het verhaal zie je een ontwikkeling van toenemende wijsheid bij Belle, die tot meer begrip en een betere verstandhouding met haar ouders leidt. Het open einde is volkomen acceptabel in dit aangrijpende heftige boek. Vanaf ca. 12 jaar.

Ziek

Belle is ziek. Van de eerste tot de laatste bladzijde. Belle kotst de ziel uit haar lijf, zoals wij dat zo mooi kunnen zeggen, maar wat er precies met haar aan de hand is, daar heb je het raden naar. Eerlijk gezegd lijkt het er op dat ook de dokters maar gissen en zoeken. Het is misschien een beetje vreemd, maar het ziek zijn op zich lijkt niet centraal te staan in het verhaal. Het is alsof de eindeloze uren in bed voor Belle aanleiding zijn om haar leven eens grondig te evalueren. Wie zijn eigenlijk haar vriendinnen? Doen hun bezoekjes haar echt deugd? Nee. Dus breekt ze met hen. Hoe zit dat nu met haar gescheiden ouders? Blijven zij elkaar als kleine kinderen mijden, bang voor een verkeerd woord, een verkeerde gedachte? Haar moeder zit dagelijks aan haar bed. Stelt dat haar gerust? Vader moet een bezoekje plannen om het dan alsnog te vergeten. Mist ze hem? Ze schommelt tussen zoiets als missen en veel woede, tussen gesust zijn en ergernis. En zo schommelt Belle met een kop vol gedac…Lees verder

Over Gideon Samson

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vysotsky

Gideon Samson (Den Haag, 17 februari 1985) is een Nederlands kinderboekenschrijver. De achternaam Samson is een pseudoniem. Volgens de schrijver heeft hij dit pseudoniem gekozen met het oog op toekomstige vertalingen van zijn boeken. Zijn eigen achternaam zou onuitspreekbaar zijn voor niet-Nederlandstaligen. Inmiddels zijn er vertalingen van zijn boeken verschenen in het Duits, Deens, Fries, Spaans, Catalaans, Sloveens, Russisch en Turks.

Biografie

Gideon Samson werd geboren in 1985. Zijn moeder, Marjet van Cleeff (1955), schreef samen met Marja Roscam Abbing (1946) jeugdboeken onder de naam Abbing & Van Cleeff. Als kind droomde hij van een carrière als profvoetballer. Gideon Samson studeerde Nederlands, een studie die hij niet afrondde. Hij stapte over naar film- en televisiewetenschappen in Amsterdam.

Al jong, op tweeëntwintigjarige leeftijd, debuteerde Gideon Samson als schrijver met Niks zeggen! (2007)…Lees verder op Wikipedia