Besprekingen

In deze intelligente en onderhoudende sleutelroman van de Britse schrijfster figureren nu eens niet de minder belangrijke personages in Jane Austens werk (zoals Mary uit ‘Pride and Prejudice’ in het eveneens recente ‘The Other Bennet Sister’ van Janice Hadlow), maar haar zus Cassandra en het waarom van het verbranden van voor Jane belastende brieven. In de plot haast ze zich als bejaarde vrouw naar de pastorie, waar Isabella Fowles, de zus van haar vroeg gestorven verloofde Tom, op het punt staat te (moeten) verhuizen. Zij moet eerder dan haar schoonzus Mary de hand leggen op zich daar bevindende familiebrieven, daar Mary hun familiegeschiedenis en vooral die van Jane naar haar hand zou zetten. Deze lezend komen niet alleen herinneringen aan het leven met haar familie en Jane naar boven, maar ook voor haar verborgen zaken. Een boeiend en soepel geschreven boek, waarin het tijdperk, sfeer en vooral de (fictieve) stem van Jane in brieven en dialoog, zintuiglijk en treffend worden geschi…Lees verder

Op zoek naar het geheim van Jane

Wat gebeurde er met Jane Austens brieven? En waarom?

Gill Hornby heeft haar achtergrond mee voor een roman over Jane Austens zus Cassandra. Hornby's oudere broer is schrijver Nick Hornby, haar man is schrijver Robert Harris.

In Miss Austen spint de pas op latere leeftijd zelf ook aan het schrijven geraakte Hornby een intrige rond Cassandra Fowley die jaren na de dood van haar zus Jane de pastorie van een vriendin bezoekt. De bijna bejaarde Cassandra is op zoek naar de verdwenen correspondentie van haar zus. De echte Cassandra heeft kort voor haar dood een groot deel van Jane's correspondentie verbrand en Hornby verzint een plot rond het geheim dat de brieven zouden onthullen. Het levert een af en toe scherpe, weinig opwindende roman op. En dat is precies de bedoeling getuige de uitroep van een van de hoofdpersonen die haar liefde voor Austens weinig enerverende Persuasion aldus verklaart: "Zelf hou ik niet zo van opwindende gebeurtenissen, en ik begrijp ook niet waarom daar zoveel over geschreven wordt."

Aan Austen spin…Lees verder