Grote letter
Nederlands

Erik, of Het klein insectenboek

Godfried Bomans (auteur), Midas Dekkers (inleider)
Een jongetje beleeft allerlei avonturen in de insektenwereld, waar niets menselijks vreemd is.
Titel
Erik, of Het klein insectenboek
Auteur
Godfried Bomans 1913-1971
Inleider
Midas Dekkers
Taal
Nederlands
Uitgever
Deventer: Uitgeverij XL, © 2019
193 p.
ISBN
9789046313039 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Volgens een mogelijk apocrief citaat uit een brief van Leonardo da Vinci zijn wij mensen allen ballingen, levend binnen de lijst van een vreemd schilderij. Wie zich daarvan bewust is, leeft groots; de rest is insect. Het citaat staat voor in deze Nederlandse variant van 'Alice in Wonderland', waarin een achtjarig jongetje in zijn droom enige weken tussen de insecten verkeert en ze vertelt wat hij op school allemaal over hen geleerd heeft. Daar kijken ze van op, maar op zijn beurt krijgt hij ook van de insecten wijze lessen. Bomans (1913-1971) beschrijft in zijn debuut uit 1941, tevens zijn bekendste werk, op milde maar toch hekelende wijze het menselijk handelen in een geslaagde vermenging van mensen- en diereneigenschappen.

Over Godfried Bomans

Godfried Jan Arnold Bomans (Den Haag, 2 maart 1913 – Bloemendaal, 22 december 1971) was een Nederlandse schrijver, columnist en mediapersoonlijkheid.

Bomans heeft meer dan 60 boeken en vele andere geschriften op zijn naam staan. Hij heeft tijdens zijn leven weinig officiële erkenning gekregen, in ieder geval niet in de vorm van een literaire prijs.

Godfried Bomans werd bij het grote publiek vooral populair door zijn roman Erik of het klein insectenboek (tien drukken in het verschijningsjaar 1941) en na de Tweede Wereldoorlog met de strip Pa Pinkelman in de Volkskrant en weer wat later met zijn columns op de voorpagina van die krant, zijn stukken in Elsevier en zijn radio- en tv-optredens. In oktober 2000 schonk de weduwe van Godfried Bomans zijn archief aan het Nederlands Letterkundig Museum.

Bomans was een groot kenner van het werk van Charles Dickens. Hij speelde een belangrijke rol bij het tot stand komen van de vertaling i…Lees verder op Wikipedia