Boek
Nederlands

Buiten zijn de honden : thriller

Gunnar Staalesen (auteur), Lucy Pijttersen (vertaler)
+1
Buiten zijn de honden : thriller
×
Buiten zijn de honden : thriller Buiten zijn de honden : thriller
In de reeks:
Varg Veum; 21
Genre:
Als na een aanslag op zijn leven detective Varg Veum zich herinnert dat twee mannen recent zijn omgekomen die net als hij ooit verdacht werden deel uit te maken van een pedonetwerk, gaat hij op onderzoek uit.
Titel
Buiten zijn de honden : thriller
Auteur
Gunnar Staalesen
Vertaler
Lucy Pijttersen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Utenfor er hundene
Uitgever
Baarn: Uitgeverij Marmer, 2019
347 p.
ISBN
9789460684142 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

‘Buiten zijn de honden’ is het 22e boek van de Noor Gunnar Staalesen met de ook van tv bekende privédetective Varg Veum in de hoofdrol. Deze keer grijpt het door de sympathieke eenzaat met een licht drankprobleem en een sterk rechtvaardigheidsgevoel vertelde verhaal terug naar een eerder deel, ‘Laat de kinderen tot mij komen’*, dat zich zestien maanden eerder afspeelt en waarin Veum valselijk wordt beschuldigd deel uit te maken van een pedonetwerk. In het eerdere boek weet hij zijn onschuld aan te tonen, terwijl hij ook nog de werkelijke daders vindt. Nu wordt hij eerst bijna doodgereden door een grijze VW Golf. Daardoor herinnert hij zich de recente rouwadvertenties voor twee wel veroordeelde pedonetwerkers. Veum vindt het verdacht dat deze mannen zo plotseling dood zijn gegaan en gaat op eigen houtje op onderzoek uit. Langzaam maar zeker dringt hij met ouderwets en invoelend speurwerk door tot de kern van een veel groter crimineel web. Het verhaal is niet alleen spannend, maar geeft…Lees verder

Over Gunnar Staalesen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Nina-no

Gunnar Staalesen (Bergen, Noorwegen, 19 oktober 1947) is een Noorse schrijver. Staalesen heeft taalkunde gestudeerd aan de Universiteit van Bergen en hij is werkzaam in Den Nationale Scene, het grote theater in Bergen. In die hoedanigheid heeft hij een acht uur durende, zeer geprezen theaterversie gemaakt van Hellemyrsfolket, het hoofdwerk van de Noorse schrijfster Amalie Skram. Ook was hij betrokken bij de kortere musicalversie ervan.

Het bekendst is Staalesen door zijn misdaadromans over privédetective Varg Veum die in 12 talen zijn vertaald. Omdat de stad Bergen zo'n belangrijke rol speelt in de populaire Varg Veum-reeks, heeft de stad het oeuvre van Staalesen geëerd door in 2008 een standbeeld van Varg Veum te laten oprichten bij de Strandkaien 2, het adres waar Veum zijn detectivebureau heeft.

Naast meer dan twintig boeken over Varg Veum en een aantal andere misdaadromans heeft Staalesen ook een trilogie geschreven over de recente geschiedenis v…Lees verder op Wikipedia