Boek
Nederlands

Knopen

Gunnhild Øyehaug (auteur), Paula Stevens (vertaler)

Knopen

Gunnhild Øyehaug (auteur), Paula Stevens (vertaler)
Genre:
Verhalen die een groot scala aan onderwerpen bevatten en waarin ongemak, verlangen, menselijke tekortkomingen, vreemdgaan en een zoektocht naar liefde, verbinding en erkenning centraal staan.
Titel
Knopen
Auteur
Gunnhild Øyehaug 1975-
Vertaler
Paula Stevens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Knutar+
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Podium, © 2018
151 p.
ISBN
9789057599040 (paperback)

Besprekingen

Zwarte sprookjes uit het Hoge Noorden

Noord-Europese literatuur lijkt vaak iets geheimzinnigs of onkenbaars te hebben, iets wat het alledaagse exceptioneel maakt ook. Vier recente boeken illustreren dat perfect. Het zijn hedendaagse sprookjes die diep gaan, heel diep. En echt gelukkig word je er niet van.

'Kåre kwam ter wereld met een navelstreng die niemand kon doorknippen. De navelstreng zat vast aan de placenta die weigerde eruit te komen. Ze bleef zitten waar ze zat, ze verroerde zich niet. We hebben een klein probleempje, zei de dokter.'

Zo begint 'Kleine knoop', een van de 26 korte verhalen uit Gunnhild Øyehaugs bundel Knopen. Kåre krijgt door die navelstreng zo'n hechte band met zijn moeder dat alle anderen uit hun leven verdwijnen, ook zijn vader en zijn vrouw, maar dat vinden hij noch zijn moeder erg. Tot moeder sterft en hij veroordeeld is om in een huisje op haar graf te gaat wonen, natuurlijk.

Øyehaug moet zowat de origineelste en ook een van de beste hedendaagse Noorse schrijvers zijn. Ze lijkt van stijl en idioom te kunnen wisselen zoals een triatlonatleet van outfit. Soms lijk je in Italië te vertoeven, een andere keer in een huis uitkijkend over een Engelse tuin.

Øyehaug schrijft fantastisch mooie klassieke v…Lees verder

Deze prijswinnende bundel met korte, bizarre verhalen zet op scherp en laat zeker niet de fraaiste kant van de mensheid zien. Het werk omvat een groot scala aan onderwerpen. Personages van diverse pluimage zijn vanuit verschillende vertelperspectieven aan het woord: Een meisje dat eindeloos haar plas ophoudt, terwijl ze zich verstopt omdat ze niet wil pianospelen bij een familiebijeenkomst. Een navelstreng die letterlijk niet doorgeknipt kan worden. Een kind dat opgroeit in een vuurtoren. Een oma die haar leven overziet. Een vrouw die een pistool in haar mond steekt. De verhalen spelen veelal in Noorwegen. Op surrealistische wijze zet de auteur (1975) ongemak, verlangen en menselijke tekortkomingen op de kaart. De lezer wordt voortdurend verrast en op het verkeerde been gezet. Een thema dat eruit springt, is vreemdgaan. Seksuele details worden hierbij niet geschuwd. Een originele en beklemmende zoektocht naar liefde, verbinding en erkenning. De Noorse auteur schreef romans, poëzie en …Lees verder