Dvd
Nederlands

Symfonie nr. 005 in cis kl., 1901-1902

Gustav Mahler (componist), Chicago Symphony Orchestra (auteur), Daniel Barenboim (dirigent)
Extra onderwerp
Mahler, Gustav, Muziekfilm
Titel
Symfonie nr. 005 in cis kl., 1901-1902
Componist
Gustav Mahler 1860-1911
Auteur
Chicago Symphony Orchestra
Dirigent
Daniel Barenboim 1942-
Uniforme titel
Symfonie nr. 005 in cis kl., 1901-1902
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Arthaus Musik, 1997
1 dvd (75 min.)\n1 tekstboek
EAN
4006680100326

Besprekingen

Soms heeft de bekendheid van een compleet werk te lijden onder de populariteit van een fragment daaruit. De 5e symfonie van Mahler is daar een goed voorbeeld van. Als gevolg van het gebruik van het adagietto in de film Death in Venice behoort dat deel tot de klassieke top 100 en dat betekent o.a. dat een radiostation als Classic FM het adagietto regelmatig laat horen. De vier overige delen van deze 75 minuten durende symfonie komen vrijwel nooit aan bod. Deze dvd kan daar verandering in brengen. Daniël Barenboim leidt een weer voortreffelijk spelend Chicago Symphony Orchestra in een knappe uitvoering van deze symfonie. De beeldregie is adequaat maar nogal traag en statisch. En aan de concertzaal in Chicago valt niet veel te zien. Het is de muziek waarom het gaat: die klinkt uitstekend.

Over Gustav Mahler

Gustav Mahler (Kaliště, 7 juli 1860 – Wenen, 18 mei 1911) was een in Bohemen geboren en opgegroeide Oostenrijkse componist en dirigent van joodse afkomst.

Mahler gold als een van de belangrijkste dirigenten van zijn tijd. Hij was actief aan de operahuizen van onder meer Boedapest en Hamburg en aan de hofopera te Wenen. Hij was tevens dirigent van de Wiener Philharmoniker. Als componist wordt hij vooral gezien als een van de laatste vertegenwoordigers van de grote symfonische traditie en als degene die de late romantiek verbonden heeft met de moderne periode van de klassieke muziek, die met name in de Tweede Weense School gestalte kreeg.

Levensloop, werk en invloed

Typerend voor Mahlers werk is de wijze waarop hij zang kon verbinden met instrumentale muziek. Verder maakte hij het aspect klankkleur steeds belangrijker door het tot onderdeel van de muzikal…Lees verder op Wikipedia

Suggesties