Boek
Nederlands

Haat is een deugd : een keuze uit de correspondentie

Gustave Flaubert (auteur)

Haat is een deugd : een keuze uit de correspondentie

In de reeks:
Selectie uit de brieven van de Franse letterkundige (1821-1880).
Onderwerp
Flaubert, Gustave
Titel
Haat is een deugd : een keuze uit de correspondentie
Auteur
Gustave Flaubert
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Correspondance
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1997
288 p.
ISBN
90-295-1717-4

Besprekingen

Flaubert (1821-1880) heeft een zeer omvangrijke en onthullende correspondentie nagelaten (4 forse Pléiade-delen). Dit is een kleine, maar representatieve eerste selectie (intussen gevolgd door enkele andere) in een voortreffelijke Nederlandse vertaling. Waar de Pléiade-editie start met briefjes met taalfouten van de 9-jarige Gustave, vangt deze vertaling aan met de voorlijke visies van een 13-jarige. Tevens bevat de Pléiade-uitgave nogal wat antwoorden op de brieven van Flaubert, iets wat de Nederlandse lezer hier moet missen. De opvattingen en ervaringen van Flaubert, variërend van kunst tot bordeel, blijken eigenzinnig, hoogst modern en altijd zeer interessant. De brieven van deze negentiende-eeuwse Hermans vormen een boeiende autobiografie. Kleine druk.

Over Gustave Flaubert

Gustave Flaubert (Rouen, 12 december 1821 - Canteleu, 8 mei 1880) was een Frans schrijver. Zijn bekendste werk is Madame Bovary.

Levensloop

Flaubert werd geboren als zoon van de chirurg Achille Cléophas en zijn vrouw Anne Justines. Hoewel hij op school weinig uitvoerde, hield hij zich al vanaf zijn elfde bezig met literatuur. Flaubert verliet Rouen in 1840 om in Parijs rechten te gaan studeren. Het Epilepsie-Museum in Kehl-Kork (Duitsland) rekent hem tot de lijst vermaarde lijders aan deze ziekte.

Omdat hij van het buitenleven hield en in Parijs niet kon aarden, reisde hij tegen het eind van het jaar 1840 af naar de Pyreneeën en Corsica. Na zijn terugkeer in Parijs deed hij niets anders dan zijn tijd verspillen aan sombere dromen. In 1846 besloot hij in Croisset, een gehucht vlak bij Rouen, een huis te bouwen voor zijn moeder, die alleen was achtergebleven in Rouen, nadat zijn vader en zijn zus Caroline waren over…Lees verder op Wikipedia

Suggesties