Boek
Nederlands

De ijsmuts van Prins Karel en veel meer : versjes

Han G. Hoekstra (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
+1
De ijsmuts van Prins Karel en veel meer : versjes
×
De ijsmuts van Prins Karel en veel meer : versjes De ijsmuts van Prins Karel en veel meer : versjes

De ijsmuts van Prins Karel en veel meer : versjes

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Acht vrolijke verhaaltjes op rijm over koningen en prinsen en over een meisje dat met haar schoen tussen de tramrails blijft zitten. Met grappige zwart-witillustraties. Vanaf ca. 4 t/m 8 jaar.
Titel
De ijsmuts van Prins Karel en veel meer : versjes
Auteur
Han G. Hoekstra
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2006
63 p. : ill.
ISBN
90-290-1099-1

Besprekingen

In het culturele centrum van Mechelen loopt momenteel 'Getekend: Fiep Westendorp', een tentoonstelling die het volledige oeuvre van Westendorp (1916-2004) overziet, met inbegrip van teruggevonden prenten die niet op de gelijknamige tentoonstelling in Rotterdam (2003) te zien waren. De expositie kan elke bezoeker aanspreken. Er zijn knuffel- en actie-eilandjes voor de jongsten, filmpjes en speelgoed voor kleuters. Zesplussers zullen al meer interesse vertonen voor de prenten en poppen, en kunnen aan de slag met interactieve toepassingen. Ouderen kunnen zich verlustigen in de gigantische kast met 'Jip en Janneke'-merchandising van de Hema, en natuurlijk vooral in de zorgvuldig opgehangen en goed geannoteerde originele werken. Het is een bijzondere ervaring om met de originele prenten te worden geconfronteerd. Je ziet nog beter de levendige lijn en het fijne detail van Westendorps lijntekening. Het vele werk dat ze er in stopte, lees je af uit de vele witverf die ze gebruikt ter correcti…Lees verder
Acht verhalende, humoristische versjes waarvan de meeste al eerder zijn gepubliceerd. De lange versjes spelen zich af bij koningen en prinsen en in andere fantasierijke werelden. Het sprookje van "De houthakker en de worst" is op rijm gezet en er is een kettingverhaal dat zich afspeelt op tramrails in Amsterdam. Door het eenvoudige rijm en soepel lopend ritme laten de versjes zich gemakkelijk lezen en voorlezen. De uitgave is goed verzorgd: stevig wit papier, aangename bladspiegel en de bekende geestige illustraties van Fiep Westendorp in zwart-wit op nagenoeg elke bladzijde. Het geheel ademt een vrolijke, fantasierijke sfeer waar kinderen van ca. 4 tot 8 jaar met genoegen naar zullen luisteren en kijken.

De ijsmuts van Prins Karel en veel meer

Het honderdste geboortejaar van Fiep Westendorp is de aanleiding om deze dichtbundel uit te geven. De illustraties hier zijn niet allemaal even herkenbaar als van haar hand, maar wel altijd zo humoristisch en levendig als we van haar gewend zijn.

De geïllustreerde verzen zijn geschreven tussen 1947 en 1970 door Han G. Hoekstra, een collega van Annie M.G. Schmidt bij het Parool. Beide feiten zijn er aan te zien. Hoe verfrissend de verzen bij publicatie ongetwijfeld geweest zijn, ze zijn behoorlijk gedateerd. Heel wat woorden zullen voor kinderen vandaag ook onbegrijpelijk zijn: karos, paladijn, goudgalon, gespoord, pikkelorig ... Bovendien zijn de gedichten lang, wat voorlezen een uitdaging maakt. Anderzijds laten ze zich welwillig voorlezen, door het lekkere ritme, het fijne gepaarde rijm, en vooral de geweldige humor. De hele queeste naar de ijsmuts in het titelgedicht, met het heerlijke relativerende einde waarin de prins uiteindelijk gewoon dezelfde muts draagt als al…Lees verder

De ijsmuts van Prins Karel en veel meer

Op de cover staat de kroonprins met de prachtige ijsmuts op. Het boekje begint dan ook met het gedicht over de ijsmuts van Prins Karel. Elk gedicht vertelt een heel verhaal, in de traditie van Annie M.G. Schmidt, waarmee de auteur ook samenwerkte. Het boekje is een verzameling van eerder verschenen versjes in andere bundels. Het zijn weliswaar oude versjes (het oudste dateert van 1947) maar toch zijn het allemaal kunstwerkjes. Samen met de illustraties van Fiep Westendorp vormen ze een mooi geheel. Een bewaarboekje eigenlijk. De gedichten zullen sommige kinderen van deze tijd iets minder aanspreken misschien. Enerzijds zijn ze wel heel lang en het vergt een beetje creativiteit van de (voor-)lezer om de aandacht gaande te houden. Anderzijds zijn er de mooie, tijdloze illustraties waar je niet naast kunt kijken: ze zijn met zoveel humor en fantasie gebracht dat je spontaan het bijhorende gedicht begint te lezen en/of voor te lezen . Een boekje om te koesteren!


Over Han G. Hoekstra

Henricus Gerard Hoekstra (Den Haag, 4 september 1906 - Amsterdam, 15 april 1988), bekend als Han G. Hoekstra, was een Nederlands dichter, journalist en redacteur die ook veel gedichten voor kinderen schreef. Kort na de oorlog was hij een van de vernieuwers van de Nederlandse jeugdliteratuur.

Hoekstra groeide op in Den Haag, als enig kind van een beeldhouwer en een naaister / coupeuse, en volgde op de Kweekschool aldaar de opleiding tot onderwijzer. Na zijn afstuderen ging hij werken als journalist (aanvankelijk bij De Nieuwsbron) en redacteur van Sport in Beeld / De Revue der Sporten alsook van twee literaire tijdschriften (Den Gulden Winckel en Criterium). Hoekstra's eerste dichtbundel, Dubbelspoor, verscheen in 1933; zijn tweede, Het ongerijmde leven, in 1940. Zijn gedicht 'De ceder' werd opgenomen in het boekenweekgeschenk van 1941, waarvan de meeste exemplaren vrijwel meteen in beslag werden genomen door de bezetter…Lees verder op Wikipedia