Titel
Adem / regie en scenario door Hans Van Nuffel; scenario ook door Jean-Claude van Rijckeghem; muziek door Spinvis
Regisseur
Hans Van Nuffel
Scenarist
Jean-Claude Van Rijckeghem
Componist
Spinvis
Acteur
Stef Aerts Wouter Hendrickx Marie Vinck Anemone Valcke Rik Verheye
Taal
Nederlands
Uitgever
Just Bridge, 2011
1 dvd-video
Oorspr. opname
2010
Speelduur
ca. 98 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8711983954069
TPF Films

Besprekingen

Belgische speelfilm uit 2010 van regisseur Hans Van Nuffel, met Stef Aerts, Maarten Mertens e.a. Twee broers lijden aan dezelfde genetische ziekte die hun longen langzaam sloopt. Tom worstelt met zijn korte levensverwachting en hangt rond bij een bende tuig uit de buurt. In het ziekenhuis ontmoet hij Xavier die dezelfde ziekte heeft maar zich gedraagt als een atleet. Zijn levenslust straalt af op Tom die verliefd wordt op een meisje in het ziekenhuis dat in quarantaine zit zodat ze elkaar niet kunnen aanraken. Dan overlijdt Toms broer Lucas bij een longtransplatatie en Tom valt terug in zijn negativiteit. Bruno Pletinck (Gofella's filmblog,i): 'De jonge acteurs, Stef Aerts, Wouter Hendrickx en Marie Vinck, maken Adem aangrijpend waarbij regisseur Hans Van Nuffel de sombere, donkere kant van hun leven laat zien waarin ze nog maar weinig tijd te leven hebben maar dit voldoende afwisselt met volwassen momenten van hoop, genot en aanvaarding waarbij ze zoveel mogelijk willen doen met hun …Lees verder

Over Hans Van Nuffel

Hans Van Nuffel (Mechelen, 1981) is een Vlaams filmregisseur.

Hij studeerde in 2005 af aan het Brusselse RITCS. Met zijn afstudeerproject, de korte film Einde van de rit uit 2005, won hij de wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Hij strikte onder meer Matthias Schoenaerts en Günther Lesage als acteurs. In 2007 won zijn korte film FAL een juryprijs van zowel het Internationaal Kortfilmfestival Leuven als het Festival des films du monde de Montréal. In 2009 volgde de korte film Nachtraven.

Zijn eerste langspeelfilm Adem naar eigen scenario won de Grand Prix des Amériques op het Festival des films du monde de Montréal. De film handelt over Tom (Stef Aerts), een jongen met de erfelijke ziekte mucoviscidose, een ziekte waar Van Nuffel zelf aan lijdt. Nadien maakte hij de film Equator.

Van Nuffel schreef tussendoor ook mee aan Plan Bart.